Kasvaako pihallasi tämä pensas? Pian siitä voi saada jopa sakot

Haitallisen vieraslajin kurtturuusun kasvatuskielto tulee voimaan ensi viikolla 2:04
Haitallisen vieraslajin kurtturuusun kasvatuskielto tulee voimaan ensi viikolla

Haitallisen vieraslajin kurtturuusun kasvatuskielto tulee voimaan kesäkuun 1. päivänä. Jatkossa sitä ei saa kasvattaa edes kotipihassa ja olemassa olevat esiintymät on hävitettävä.

Kiellon noudattamista valvoo ELY-keskus. Sakkoja ei heti jaeta vaan ainakin aluksi torjuntaan kannustetaan viestinnällä ja neuvonnalla.

Kurtturuusukasvusto leviää espoolaisella uimarannalla. Kurtturuusun kasvatuskielto tulee voimaan kesäkuun alussa ja se tarkoittaa, että maanomistajan eli tässä tapauksessa kaupungin pitäisi hävittää kasvusto. 

– Se tarkoittaa juuri sitä. Sitä ei enää sitten saisi kotipihallakaan kasvattaa. Ja sillähän on myös myyntikielto päällä. Sitä ei saa myydä eikä viljellä, vahvistaa vanhempi tutkija Terhi Ryttäri Suomen ympäristökeskuksesta.

Ensin neuvotaan ja ohjeistetaan

Kasvatuskieltoa valvovat ELY-keskukset ja ainakin periaatteessa sakkorangaistus on mahdollinen, jos kasvia ei suostu hävittämään kehotuksista huolimatta.

– Kyllä tämä varmaan vielä menee vuosia niin, että nyt ohjeistetaan ja neuvotaan ja kehotetaan näihin torjuntoihin. Tuskin kukaan käy vahtimassa. Ensin mennään kehotuslinjalla. Jos siitä huolimatta hävittämiseen ei suostuta, niin ehkä äärimmillään voidaan sakkojakin määrätä, pohtii Ryttäri.

Linnut levittävät siemeniä

Kurtturuusu on haitallinen, koska se leviää niin tehokkaasti ja laajojen esiintymien poisto on työlästä.

Ruusunmarjat kypsyvät sopivasti syksyllä, kun muuttolinnut ovat liikkeellä. Linnut syövät siemeniä ja kuljettavat niitä ympäriinsä. Erityisen haitallinen kurtturuusu on rannoilla ja saaristossa.

– Esimerkiksi hiekkarannoilla se voi levitä hyvin laajoiksi kasvustoksi ja tukahduttaa kaiken luontaisen hiekkarantalajiston alleen, tietää Ryttäri.

Hävitys onnistuu näivettämällä

Kurtturuusun tunnistaa muun muassa pinkeistä tai valkoisista kukista ja suorista piikeistä. Muitakin tuntomerkkejä on.

– Kurtturuusun lehti on vähän ryppypintainen nimensä mukaisesti. Ne ruusunmarjat ovat sellaiset nauriinmuotoiset enemmän kuin soikeat tai pyöreät. Kukka on 5-terälehtinen, luettelee Ryttäri tuntomerkkejä.

Kurtturuusun voi hävittää kaivamalla sen ylös tai jos se ei onnistu, niin näivettämällä.

– Katkotaan vihreät oksat pois ensimmäisenä vuonna kolme kertaa ja sen jälkeen sitä mukaa kuin niitä tulee. Periaatteessa parissa vuodessa saa sen hävitettyä tällä konstilla, neuvoo Ryttäri.

Kurtturuusu-urakka on valtava. Esimerkiksi teiden varsille niitä on istutettu suuria määriä. Kaikkia tuskin saadaan nopeasti hävitettyä, mutta jo vähentäminenkin auttaa saaristo- ja rantaluontoa.

– Varmaan sitä aina johonkin jää ja kun torjutaan, voi mennä vuosia, että vielä puskee versoa. Kaikille saarille ei varmaan ehditä tai päästä. Toivomus olisi, että suurin osa saataisiin pois ja tyrehdytettyä se virta siemeniä, mitä tulee mantereelta saarille. Saataisiin sille loppu, toivoo Ryttäri.

Lue myös:

    Uusimmat