Käsitys veden juomisesta virheellinen? Ihmisen koko vaikuttaa nesteen tarpeeseen

Ravitsemusterapeutti Eija Orreveteläisen mukaan veden tarve on yksilöllistä. Normaalioloissa vettä ei siis tarvitse juoda litratolkulla.

Vettä suositellaan usein nautittavan useita litroja päivässä. Jos olet hyvin pienikokoinen, tämä voi kuitenkin olla liikaa. Laillistettu ravitsemusterapeutti Eija Orreveteläinen muistuttaa, että veden tarve on yksilöllistä.

– Päivittäin suositellaan juotavaksi nesteitä, mieluiten vettä, 1-1,5 litraa. Normaalioloissa siis 1-2 litraa vettä päivässä on riittävästi. Yli 2-3 litran veden juonti päivässä on harvoin tarpeellista. Kuumuudessa tai kuumeen aikana veden tarve voi lisääntyä. Myös urheilun aikana menetetty neste pitää muistaa korvata, Orreveteläinen sanoo.

Lumenen kyselyyn vastanneista enemmistö nauttii vettä suositusten mukaan. Kyselyymme vastanneista suurin osa, 38,93 prosenttia, kertoo nauttivansa vettä 1-2 litraa päivässä. Vähän enemmän, 2-3 litraa vettä nauttii 21,53 prosenttia. Yli kolme litraa vettä lipittää vastanneista 5,09 prosenttia. Vähään, eli alle litraan tyytyy 22,15 prosenttia kyselyyn osallistuneista. Vedenkulutustaan ei laske 11,83 prosenttia ja "muun määrän" vettä nauttii 0,48 prosenttia vastanneista.

Keräsimme yhteen kyselyymme vastanneiden ajatuksia veden juomisesta. Ravitsemusterapeutti Orreveteläinen kommentoi ihmisten käsityksiä juomisesta.

Koko ratkaisee

Alle litran vettä päivässä nauttiva arvelee, että veden tarve on yksilöllistä.

"Tiedän juovani aivan liian vähän vettä. Mutta jos litkisin sitä enemmän, saisin juosta jatkuvasti vessassa. Olenkin tullut siihen lopputulokseen, että se mikä on paras määrä vettä kullekin, on yksilöllistä"

Asiantuntija vastaa:

Veden tarve on yksilöllistä. Ihmisen päivittäin tarvitsema kokonaisnestemäärä on yhteydessä henkilön kokoon. Kokonaisnestemäärään lasketaan kaikki päivittäin nautittu neste, kuten maito, piimä, jogurtti, vesi jne. sekä myös ruuan mukana (esim. kiisselin ja puuron mukana) tuleva neste. Veden tarpeeseen vaikuttaa myös se, kuinka paljon päivittäin syö kasviksia. Eli henkilön ruokavaliolla on merkitystä. Samoin merkitystä on iällä, iäkkäämmät tarvitsevat enemmän nestettä, ja sillä, kuinka paljon liikkuu. Myös kuumissa olosuhteissa tarvitaan enemmän nestettä kuin kylmissä oloissa.

Nestetasapaino kuntoon vedellä

Suurin osa kyselyymme vastanneista nauttii litran tai kaksi vettä päivittäin. Se onkin yleensä riittävästi.

"Keho tarvitsee kosteutta."

Asiantuntija vastaa: Aikuisen painosta keskimäärin 60 % on vettä. Tästä 2/3 on solujen sisällä ja 1/3 solujen ulkotilassa ja veressä. Voidaan siis sanoa, että veden juominen pitää kehon nestetasapainoa kunnossa ja tätä kautta ”kosteuttaa kehoa”. Elimistöllä on kuitenkin selkeä toimintamekanismi sille, kuinka nestetasapainoa säädellään ja mikäli vettä saadaan liikaa, se eritetään normaalia laimeampana virtsana ulos kehosta.

Vesi on hyvä janojuoma

Kaikki eivät laske vedenkulutustaan. Ja osalle vesi ei maistu lainkaan.

"En juo vettä, koska juon vain mehua ja limsaa."

Asiantuntija vastaa:

Mehu ja limsa ovat toki nesteitä, mutta parempi janojuoma on vesi. Mehut ja limsat ovat happamia ja makeutustavasta (oli se sokeri, luontainen hedelmä tai energiaton makeutusaine) riippumatta haitallisia hampaille. Usein ne sisältävät sokeria ja tätä kautta paljon energiaa. Myös vain hedelmän omia sokereita sisältävä täysmehu sisältää paljon energiaa. Sokeroituja tai kalorittomia mehuja ja limsoja ei suositella päivittäiseen käyttöön. Täysmehua voi juoda yhden lasillisen (2 dl) päivässä.

Solut kaipaavat nestettä

Kaksi tai kolme litraa vettä päivässä voi olla tarpeen, jos urheilee paljon.

"Olen juonut aina vettä riittävästi. Urheilen paljon, olen muutenkin aktiivinen elämäntyyliltäni. Iho pysyy hyvässä kunnossa, samoin aineenvaihdunta ja olo on virkeä koko päivän ajan. Vesi on paras janojuoma. Ja muutenkin se on hyvä juoma. "

Asiantuntija vastaa: Kaikki elimistön solut tarvitsevat nestettä. Myös ihossa on vettä ja se tarvitsee vettä kosteustasapainon ylläpitämiseksi. Mikäli aineenvaihdunnalla ymmärretään energiaravintoaineiden (rasvojen, proteiinien ja hiilihydraattien) aineenvaihduntaa, ei vedellä ole merkitystä. Usein termillä ”aineenvaihdunta on parantunut” tarkoitetaan kansankielessä sitä, että virtsaneritys toimii hyvin tai se on kasvanut verrattuna aikaisempaan tilanteeseen tai että suoli toimii paremmin kuin aikaisemmin. Mikäli aineenvaihdunta ymmärretään edellä mainitusti, pystytään veden juomisella toki asiaan vaikuttamaan.

Apu ummetukseen

Monet kokevat, että vedenjuonnista on apua myös aineenvaihdunnalle.

"Veden juominen puhdistaa suolistoa eikä silloin tule popsituksi turhia välipaloja. Eli vesi poistaa joksikin aikaa nälän tunnetta."

Asiantuntija vastaa: Esimerkiksi ummetuksen ehkäisyn kannalta riittävällä veden juomisella on tärkeä merkitys. Vesi nopeuttaa paksusuolen toimintaa. Tällöin paksusuolessa oleva ulostemassa tulee nopeammin ulosteena ulos. Ehkä tämä ajatellaan kansanomaisesti ”suoliston puhdistumisena”. Ulosteen mukanahan poistuu elimistöstä myös monia sellaisia aineita, mitä se ei tarvitse. Nälän tunteen poistamiseen tai ainakaan kylläisyyden tunteen lisääntymiseen ei veden juonnilla ole viimeaikaisten tutkimusten mukaan vaikutusta. Janon tunne voidaan tulkita virheellisesti nälän tunteeksi. Jos elimistössä on nestevaje, poistuu janontunne juomisen myötä.

Lue myös:

AVA, Maarit Rasi

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat