Mainos

Karu totuus: Naiset työskentelevät loppuvuoden "palkatta" – keskiansioissa ero 600 euroa kuussa

Tänään vietetään niin kutsuttua naisten palkkapäivää. Vuosittaista tempausta on vietetty vuodesta 2011, jolloin palkansaajakeskusjärjestö STTK lanseerasi tapahtuman.

Naisten palkkapäivää vietetään syksyisin sinä päivänä, kun naisten palkat vuosipalkaksi muutettuna on maksettu. Lokakuun viimeisestä päivästä alkaen naiset työskentelevät siis loppuvuoden "palkatta" verrattuna miesten palkkoihin, havainnollistaa sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy.

Viime vuoden tilastojen perusteella naisten palkat olivat Suomessa keskimäärin 83,3 % miesten palkoista.

Esimerkiksi Tehy viettää Naisten palkkapäivää jakamalla Naisen euro –heijastimia. Ammattiosastojen väkeä ja Tehyn toimiston työntekijöitä jalkautuu tätä varten sote-alan työpaikoille erityisesti pääkaupunkiseudulla.

– On häpeällistä, että naisten palkka on edelleen 17 prosenttia pienempi kuin miesten. Keskiansioissa ero tarkoittaa noin 600 euroa kuukaudessa. Ero on kaventunut huolestuttavan vähän 2000-luvulla, sanoo Tehyn puheenjohtaja Rauno Vesivalo.

Vesivalon mielestä naisvaltaisten alojen asemaa ja palkkatasa-arvoa on edistettävä määrätietoisemmin. Hänen mukaansa julkisen sektorin naisvaltaisten alojen tilanteen parantaminen edellyttää konkreettisia tekoja valtiolta.

Perhevapaiden uudistaminen on noussut viime aikoina jatkuvasti tapetille. Tehyn mielestä naisten matalammat keskipalkat ovat yksi merkittävä syy sille, että perhevapaat jakautuvat epätasaisesti.

– Naisten matalampi palkkataso ohjaa tällä hetkellä etupäässä naisia käyttämään perhevapaita, koska perheen toimeentulo halutaan ymmärrettävästi turvata myös perhevapaiden aikana, Vesivalo sanoo.

Vesivalo muistuttaa, että palkkojen tasaisempi jakautuminen antaisi perheille tosiasiallisen mahdollisuuden myös tasa-arvoisempaan vastuun jakoon perheen arjesta ja lastenhoidosta. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.