Kärsitkö siitepölyallergiasta? Älä hengitä suun kautta

Pitääkö allergialääkkeitä syödä hyvissä ajoin etukäteen? Asiantuntija vastaa 1:38
KATSO MYÖS: Pitääkö allergialääkkeitä syödä hyvissä ajoin etukäteen? Asiantuntija kertoo säännön – ja sen yhden poikkeuksen.

Ilmassa leijailee niin siitepölyn, katupölyn kuin muidenkin epäpuhtauksien hiukkasia. Allergian vuoksi tukossa oleva nenä kannattaa hoitaa, sillä suun kautta hengittäminen voi pahentaa oireita. 

Kärsitkö siitepölyallergiasta? Älä hengitä suun kautta. Tällaista kevätniksiä jakelee esimerkiksi lifestyle-sivusto Tyla.com, mutta onko siinä perää?

Onpa hyvinkin, kertoo Allergialiiton allergia-, iho- ja astma-asiantuntija Katariina Ijäs.

– Nenän kautta hengittäessä nenäkarvat ja limakalvot pyydystävät ison osan pienhiukkasia suuremmista hiukkasista ennen kuin ne pääsevät keuhkoihin asti, Ijäs kuvailee.

Keväisin ilmassa leijailee niin siitepölyn, katupölyn kuin muidenkin epäpuhtauksien hiukkasia. Jos nenä on tukossa ja ihminen hengittää suun kautta, suurempi osa ilmassa olevista hiukkasista pääsee suorempaa reittiä keuhkoihin.

– Nämä epäpuhtaudet aiheuttavat ärsytysoireita, jotka voivat pahentaa allergiaoireita, mutta lisätä myös hengityselinsairaiden oireita.

Katupöly puolestaan voi pahentaa sydän- ja verisuonisairauksien oireita. Pitkittynyt allerginen nuha myös altistaa astmalle ja on sille yksi riskitekijä.

– Eli tämä on taas yksi hyvä syy sille, miksi allergisen nuhan hoito on niin tärkeää.

Lue myös:

    Uusimmat