Karkota kipu ajatuksen voimalla – 12 vinkkiä!

Tutkimusten mukaan mielen voima voi auttaa hallitsemaan kipua. Testaa toimivatko konstit!

Health.com-sivusto listasi 12 tekniikkaa, joiden avulla voit helpottaa kivuliasta oloa. Jotkin alla listatuista konsteista toimivat äkilliseen kipuun, toisten sanotaan tepsivän myös krooniseen särkyyn.


Fantasioi ruuasta


Migreeniä tai vatsakramppeja? Herkullisen ruuan ajattelu voi tuoda helpotuksen.
Wisconsinin yliopiston tutkimuksen mukaan lempiruuan ajatteleminen vähentää kivun kokemista. Tutkimukseen osallistuneiden suosikkeja olivat suklaa, lihapaisti, pasta ja pizza.


Meditoi


Meditaatio lienee yksi vahvimmista aseista kipua vastaan. Erään vuodelta 2011 peräisin olevan tutkimuksen mukaan mindfulness -meditaatio, jossa keskityttiin hengitykseen, vähensi kivun voimakkuutta jopa 11–70 prosentilla. Testihenkilöt olivat harjoitelleet meditaatiotekniikkaa vain 80 minuuttia ennen testiä. Muiden tutkimusten mukaan mitä enemmän meditaatiota on harjoitettu, sitä tehokkaammin se toimii kipua vastaan.


Hallitse hengitystä


Hallitusta hengityksestä voit hyötyä vaikka et muuten meditoisikaan. Hengittäminen syvään, ikään kuin vatsan kautta, pinnallisen hengityksen sijaan voi auttaa hallitsemaan myös tunnetta.


Esimerkiksi Lamaze -hengitystekniikkalla on pyritty jo vuosikymmenien ajan lievittämään vaikkapa synnytyskipuja.


Harhauta ajatuksiasi


Kipu on selviytymismekanismi, jonka tarkoitus on kiinnittää huomiomme.  Kivun kroonistuessa siitä tulee kuitenkin henkinen taakka, joka häiritsee keskittymistä.


Yritä siis tietoisesti keskittyä johonkin muuhun kuin kipuun. Voit kokeilla esimerkiksi keskittyä muihin kuin kipeisiin kehonosiin tai syventyä vaikkapa elokuvan katseluun. Mitä enemmän ajattelet kipua, sitä pahemmalta se tuntuu.


Hoe mantraa


Mantran, kuten yhden äänen, sanan, lauseen tai rukouksen, toistaminen on yleinen harjoitus monissa uskonnoissa ja voi helpottaa myös kipua.
Kipuun erikoistuneen yhdysvaltalaisen lääkäri Ellen Slawsbyn mukaan jo 30 sekunnin aikana mantra voi turruttaa ikäviä tuntemuksia. Hänestä pelkkää äännettä paremmin toimii positiivinen tai neutraali sana tai lause.


Visualisoi


Kuvittele kipusi esimerkiksi sykkiväksi, punaiseksi massaksi, ja visualisoi sitten miten se kutistuu tai muuttuu esimerkiksi vaaleaksi ja pehmeäksi. Voit kokeilla lievittää kipua myös kuvittelemalla itsesi vaikkapa rannalle. Slawsbyn mukaan kun tiedät, millaiset asiat ovat sinusta rentouttavia, voit rentoutua jo visualisoimalla niitä mielessäsi. Esimerkiksi nivelkivuista kärsivä voi kuvitella kelluvansa lämpöisessä kylvyssä.


Hiero itseäsi


Voit lievittää kipua myös hieromalla itseäsi ja painamalla kipeitä alueita, etenkin jos kärsit esimerkiksi lihaskivuista tai jännityspäänsärystä.


Varmaa tietoa siitä, miten hieronta lievittää kipua, ei ole. Voi olla, että hieronnan tuoma hyvä olo peittää kivun tunteen, tai että painaminen vähentää kipua aiheuttavaa lihasjännitystä. Jos kosketus tekee itsessään kipeää, älä hiero.


Ajattele positiivisesti


Luonnollisesti kipupotilailla on usein toistuvia negatiivisia ajatuksia, mutta ne voivat lisätä kivun tuntemusta.

Yritä asennoitua positiivisesti ja ennen kaikkea välttää kaikkein pahimpia ajatuksia. Erään tutkimuksen mukaan kognitiivinen käytösterapia, joka keskittyy ajatusmallien muuttamiseen, on onnistunut osaltaan helpottamaan selittämättömistä kivuista kärsivien potilaiden oloa.


Kuuntele musiikkia


Musiikki voi auttaa kipuun muutoinkin kuin vain harhauttamalla ajatuksia. Muun muassa nivelrikkokivuista ja muista kroonisista kivuista kärsineiden on tutkittu saaneen apua musiikin kuuntelusta. Yli tunti musiikkia viikossa vähensi kivun, masentuneisuuden ja toimintakyvyttömyyden tunteita ja voimaannutti potilaita.


Kirjoita


Ajatusten ja tunteiden purkaminen paperille voi helpottaa oloa ja jopa vahvistaa vastustuskykyä. Kirjoittamisen vaikutuksia tutkinut James W. Pennebaker suosittelee kirjoittamaan noin 15 minuutin ajan ennen nukkumaanmenoa vähintään kolme tai neljä kertaa viikossa.


Jos tekstiä ei tunnu syntyvän, kirjoita siitä, mitä ajattelet tai murehdit liikaa, mitä olet yrittänyt välttää tai jostakin, joka on sinusta epämieluista elämässäsi.


Ole luova


Taideterapia on saamassa yhä enemmän jalansijaa. Taideterapialla autetaan usein lapsia, mutta se tepsii aikuisiinkin. Erään tutkimuksen mukaan jo tunnin taideterapia lievitti hiv- ja Aids-potilaiden fyysisiä ja psyykkisiä oireita. Myös esimerkiksi syöpäpotilaiden kokemaa kipua ja ahdistusta on onnistuttu helpottamaan taideterapialla.


Naura


Sanonta "Nauru on parasta lääkettä" ei ole vitsi. On todettu, että esimerkiksi hauskoja videoita katsoneet lapset sietivät kipua paljon vertailuryhmää paremmin. Naurun kipua lievittävän vaikutuksen uskotaan perustuvan endorfiineihin, joita erittyy nauraessamme. Jo pelkkä hymyily voi muuttaa mielialaasi positiivisemmaksi ja siten tehdä kivusta siedettävämpää.

Lähde Health.com

Lue myös:

    Uusimmat