Mainos

Karjankasvattajat pelkäävät, että EU-Mercosur-kauppasopimus tekee jauhelihaa belgialaisesta naudasta: "Kasvattajat eivät ole enää etusijalla"

2:06
Video: Uutisoimme toukokuussa suomalaisten maanviljelijöiden syvenevästä ahdingosta, johon iskevät myös tukien leikkaukset.

Libramontin maatalousmessut ovat vuoden kohokohta Belgian naudanlihateollisuudelle, mutta tänä kesänä teollisuutta varjostaa huoli tulevasta.

Kasvattajat, jotka ovat tulleet paikalle esittelemään belgiansininen-rotuista karjaansa, joutuvat pian kilpailemaan Etelä-Amerikan Pampan aroalueen karjatilojen kanssa.

Taustalla on Euroopan unionin ja Mercosurin kauppasopimussuunnitelma, joka on synnyttänyt vastarintaa eurooppalaisten kasvattajien keskuudessa. Mercosurin kauppa-alueeseen kuuluvat Argentiina, Brasilia, Paraguay ja Uruguay.

Erityisesti naudankasvattajat katsovat, että EU:n laatustandardit ovat korkeammat kuin Latinalaisessa Amerikassa. Pelkona on, että halvan lihan tulviminen markkinoille ajaa kasvattajat päin seinää.

– Olemme jo lähellä ylituotantoa kaikkialla Euroopassa ja myös [Belgian] Valloniassa. Brasilialainen liha on viimeinen asia, jota tarvitsemme. Erityisesti, kun olemme nähneet, millaisissa olosuhteissa sitä tuotetaan, varoittaa Hughes Falys, naudanlihantuottajien ja -kasvattajien liiton puheenjohtaja.

Unionin ja Mercosurin neuvottelut kestivät 20 vuotta. Brysselissä viranomaiset ovat tyytyväisiä sopimukseen, joka voi luoda eurooppalaiselle viennille neljän miljardin euron vuosisäästöt tullimaksuissa.

Euroopan unionin maat päättävät, ratifioidaanko sopimus ja pannaanko se täytäntöön.

"Toivon nuorille rohkeutta, he tarvitsevat sitä"

– Mercosurille ei sanota "kyllä, ehkä" tai "kyllä, jos". Mercosurille ei! julisti Vallonian alueen maatalousministeri Rene Collin aplodien saattelemana.

Collin ei välttämättä ole tuttu G20-huippukokouspiireissä tai Maailman kauppajärjestön (WTO) kokoontumissa, mutta maailman kauppasopimusten neuvottelijat saattavat joutua kuuntelemaan Belgian ranskankielistä Vallonian aluetta, jossa asuu 3,6 miljoonaa ihmistä.

Vuonna 2016 alue viivästytti Belgiaa allekirjoittamasta EU:n ja Kanadan välistä Ceta-kauppasopimusta, ja se voi tehdä Brysselin elämän jälleen monimutkaiseksi.

– Me saimme heidät kehittämään Ceta-sopimusta. Me saimme heidät lisäämään tärkeitä suojatoimenpidelausekkeita sinne. Olemme yhtä valppaita, kun kyse on Mercosurista, Collin kertoi maatalousmessuilla.

Jean-Luc Pierret, 64, ja hänen poikansa Xavier ovat kasvattaneet karjaa luomurehulla Orgeossa, lähellä Libramontia vuodesta 1999.

Heidän Blonde d'Aquitaine -rotuinen karjansa on menestynyttä, mutta he eivät ole luottavaisia kaupallisen menestyksen jatkuvuuteen.

–  Minun näkökulmastani kasvattajat eivät ole enää etusijalla. Toivon nuorille rohkeutta, he tarvitsevat sitä, Xavier sanoo.

EU-Mercosur-sopimus ei tule voimaan ennen kuin kaikki jäsenmaat näyttävät sille vihreää valoa. Ratifiointiprosessin odotetaan kestävän ainakin kaksi vuotta.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja