Karjalainen: Unilääkkeiden käyttö voimakkaassa laskussa

Unilääkkeiden käyttömäärät ovat voimakkaassa laskussa, kertoo sanomalehti Karjalainen.

2000-luvun alkuvuosina unilääkkeiden käyttö oli huipussaan. Tuolloin tuhatta asukasta kohti päivittäisten annosten määrä oli yli 50. Nyt unilääkkeitä käytetään noin 35 päivittäisannosta tuhatta asukasta kohti ilmenee Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean tilastoista.

– Tämä voi kertoa siitä, että unettomuus nähdään yhä useammin selvittämisen arvoisena asiana ja sen syitä etsitään, Unitutkija, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Timo Partonen arvioi.

Lääkkeitä korvaamaan on tullut vaihtoehtoisia tapoja hoitaa unettomuutta. Partosen mukaan nykyisin suositellaan erityisesti kognitiivista lyhytterapiaa, joka on kansainvälisissä tutkimuksissa osoittautunut tehokkaaksi. Myös Kelan korvauskäytännöt ovat muuttuneet ja uusimmista pienemmistä pakkauksista ei enää saa kela-korvausta. Näiden myynti ei näy tilastoissa. 

Unitutkija Timo Partonen korostaa uniongelmien syyn selvittämistä. Partosen mukaan usein perussyy unettomuuteen jää pimentoon kun oiretta hoidetaan lääkkeillä. Näihin syihin päästään tehokkaammin kiinni terapiassa, jossa omia unta haittaavia ja hyödyttäviä toimintoja pyritään tunnistamaan.

Lue myös:

    Uusimmat