Viiden jälkeen: Aiheuttavatko masennuslääkkeet riippuvuutta?

1:52
Masennuspotilaiden vieroitusoireista keskusteltiin perjantaina Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Suomessa sadat tuhannet ihmiset käyttävät masennuslääkkeitä. Meillä ja maailmalla on kuitenkin väitelty jo parikymmentä vuotta siitä, aiheuttavatko ne riippuvuutta. Aihetta käsitellään perjantaina Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Suomalaisen psykiatrian käypähoitosuositukset ovat maailman lääkemyönteisempiä. Tästä kertoo jo se, että yli 400 000 suomalaista käyttää masennuslääkkeitä. Heistä noin puolen arvellaan kärsivän lääkkeiden aiheuttamista vieroitusoireista.

Masennuslääkkeiden aiheuttama riippuvuus on ollut kiistakapula jo vuosikymmenien ajan. Arvostetun lääketieteen julkaisun, The Lancetin julkaiseman tutkimuksen perusteella masennuslääkkeiden aiheuttama riippuvuus ja vieroitusoireet voivat jatkua pahimmillaan jopa vuosia.

Jennille määrättiin romahduksen jälkeen kolme lääkettä

Masennuksesta ja ahdistuneisuushäiriöstä pitkään kärsinyt Jenni Nykänen kertoo Viiden jälkeen -ohjelmalle kokeneen romahduksen kymmenen vuotta sitten.

– Silloin jouduin kokonaan pois työelämästä. Sairaalassa minulla diagnosoitiin ahdistuneisuushäiriö, epävakaa persoonallisuushäiriö ja toistuva keskivaikea masennus, Nykänen muistelee.

Diagnoosien perusteella Nykäselle määrättiin kolmea eri lääkettä, Ketibinoria, Venlafaxinia ja Lyricaa. Lääkityksen lisäksi hän kävi terapiassa.

Tutkijalla itsellä vuosien vieroitusoireet

The Lancetissa julkaistun tutkimuksen tekivät australialainen psykiatri Mark Horowitz ja psykofarmakologian professori David Taylor Lontoosta. Molemmat heistä ovat saaneet vakavia vieroitusoireita yrittäessään itse vieroittautua masennuslääkkeistä. Horowitz kertoo kärsineensä vieroitusoireista 15 vuotta lääkkeiden vähentämisen jälkeen.

Tutkimuksessa painotetaan, että masennuslääkitys pitäisi lopettaa huomattavasti hitaammin kuin mitä nykyiset suositukset linjaavat. Käypähoitosuosituksia on muutettu jo Britanniassa ja niissä suositellaan, että lääkäreiden pitää varoittaa potilaita lääkkeiden aiheuttamista haitoista ja vieroitusoireista.

Mihin tutkimuksen väite perustuu?

Tutkimuksessa on esimerkiksi käytetty aivojen kuvantamismenetelmiä. Tietyt mielialalääkkeet vaikuttavat serotoniinin reseptoreihin. On ajateltu, että lääke lisää niiden toimintaa ja vastaavasti lääkkeen vähentäminen vaikuttaisi samalla tavalla laskien reseptorien toimintaa.

Niin ei kuitenkaan tapahdu käytännössä. Vaikka lääkkeen annos puolitetaan, sen vaikutus aivoissa ei puolitu. Jenni Nykäsen kokemukset lääkkeistä ovat samansuuntaisia.

– Lääkäri sanoi, että saattaa tulla jotain pieniä sivuoireita parin viikon aikana lääkkeiden aloittamisesta. Hän vakuutti, että ne ovat äärimmäisen hyvin siedettyjä ja täysin turvallisia.

Pitkänen söi lääkkeitä isoilla annostuksilla lähes kahdeksan vuotta. Lopulta hän päätti itse vähentää annostusta, jotta pääsisi niistä eroon.

– Hätä oli kova, koska Lyrican aiheuttamat vieroitusoireet olivat hirveät. Kyselin olisiko lääkkeistä irtautumiseen olemassa tukea, mutta ei ollut.

Pitkänen kuitenkin uskoo, että lääkitys pelasti hänen henkensä. Hän kuitenkin toivoo, että jokaisen tilanne kartoitettaisiin tarkkaan, ettei kukaan joutuisi syömään vuosikausia suuria annostuksia, joista saattaa aiheutua pahojakin vieroitusoireita.

Viiden jälkeen käsittelee tänään perjantaina masennuslääkkeiden aiheuttamia vieroitusoireita

 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja