Mainos

ESS: Sysmä ottaa käyttöön oman valuutan – "sysmä" on 5 senttiä arvokkaampi kuin euro

Sysmän kunta ottaa pian käyttöön oman virtuaalivaluutan, joka kantaa kunnan nimeä. Sysmä-rahayksikkö on arvokkaampi kuin euro ja se kelpaa maksuvälineeksi kunnan sisällä ainakin muutamassa ruokakaupassa, leirintäalueella ja sähköasennusliikkeessä, kertoo Etelä-Suomen Sanomat.

Sysmän kunta ottaa käyttöön oman rahayksikkönsä nimeltään sysmä. Sysmässä voi pian ruokakaupassa asioidessaan näyttää puhelimesta myyjälle QR-koodia, joka käy maksuvälineenä pankkikortin tai käteisen tavalla.

Sysmäläinen tietotekniikkayrittäjä Pekka Palm sanoo ESS:ssa, että sysmiä käyttääkseen kuntalaisen on avattava oma paikallisvaluuttatili, johon voi ladata rahaa verkkopankin kautta. Jos kuntalaisella ei ole älypuhelinta, hän voi tulostaa sysmä-rahaa varten QR-koodin paperille.

Paikalliset yrittäjät saavat itse päättää, hyväksyvätkö he maksun sysmänä vai eivät. Tähän mennessä mukaan on lähtenyt 23 yritystä. 

Sysmän kunta takaa rahan arvon

Sysmä-rahan arvoksi on sovittu 1,05 euroa. Jos kaupassa ostaa jotain sysmissä, saa käytännössä viiden prosentin hintaedun. Jos sysmät vaihtaa takaisin euroiksi, kärsii viiden prosentin tappion kurssin vaihdoksessa, Karjalaisessa selvennetään.

Hanketta vetävä konsultti Juri Nieminen kertoi aikaisemmin Taloussanomille, että kunta takaa rahan arvon. Jos sysmä-rahayksikkö päätetään lakkauttaa, kuntalaiset voivat vaihtaa sysmät takaisin euroiksi 1:1 vaihtosuhteella.

Juttua ja otsikkoa korjattu kello 14.02: Uutinen on julkaistu alunperin Etelä-Suomen Sanomissa, eikä Karjalaisessa, joka on julkaissut sen juttuvaihtona. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.