Karjalainen: Rakkaus ei ylitäkään rajoja – maisteri ei huoli duunaria

Tapailisitko ihmistä, jonka koulutustaso on kovin erilainen kuin omasi? Todennäköisesti et. Sanomalehti Karjalainen uutisoi kotimaisesta tutkimuksesta, joka selvitti koulutustason vaikutusta parinvalintaan.

Väitöskirjatutkija Elina Mäenpään väestötieteen alan tutkimuksen mukaan jopa lähes puolet suomalaisista valitsee puolison, jonka koulutustausta on sama kuin itsellä.

Kaikista suomalaispareista 45 prosentilla on samantasoinen koulutus, mutta korkeasti koulutetut haluavat vielä useammin rinnalleen samanveroisen maisterin. Yhdeksällä parilla kymmenestä koulutustasossa oli korkeintaan yhden asteen ero.

Koulutustason erot ylittävä rakkaus on Suomessa todella harvinaista. Mäenpään tutkimuksen mukaan vain 0,5 prosenttia pareista on sellaisia, jossa toisella on ylempi korkea-asteen tutkinto ja toisella vain peruskoulun päättötodistus.

Kumpi sitten yleensä on se koulutetumpi osapuoli? Nykyisin naiset ovat miehiä korkeammin koulutettuja, ja se näkyy myös parisuhdetilastoissa. Nainen on korkeammin koulutettu 38 prosentissa suhteita, kun miesten kohdalla vastaava luku on 20 prosenttia. Mäenpää ei allekirjoita kuitenkaan väitteitä siitä, että koulutetut naiset olisivat ronkeleita parisuhdemarkkinoilla.

– Koulutuseroja voi kompensoida myös miehen parempi palkka. Hyvätuloinen, vähemmän koulutettu mies voi olla korkeasti koulutetulle naiselle sopiva valinta, Mäenpää toteaa Karjalaisen haastattelussa.

Sama tausta saa rakastumaan

Länsimainen yhteiskunta ihannoi romanttista, rajat ylittävää rakkautta, mutta käytännössä hakeudumme samanlaisen taustan omaavien ihmisten piiriin. Suomi ei ole samanlainen luokkayhteiskunta kuin moni muu maa, mutta lapsuuden perheen sosioekonominen asema vaikuttaa parinvalintaan. Samankaltaiset kokemukset, arvot ja asenteet auttavat ymmärtämään toista.

Tulosten selkeydestä yllättynyt Mäenpää pohtii Karjalaisen haastattelussa myös käytännön arjen osuutta asiaan – ehkä suomalaiset eivät vain kohtaa arjessaan erilaisen taustan omaavia kanssaihmisiä?

– Asuinpaikkakunnalla ja -alueella on merkityksensä, samoin koulurakennuksilla. Yliopistossa opiskelevat eivät välttämättä kohtaa arjessaan ammattiopistossa tai ammattikorkeakoulussa opiskelevia, jos rakennukset sijaitsevat eri puolilla kaupunkia. Myös vapaa-aika vietetään usein omissa opiskelijapiireissä.

Lue lisää tutkimuksesta täältä.

Ylittikö rakkaus koulutusrajat? Vastaa kyselyyn!

Etsimme haastateltavaa! Kuulutko sinä tuohon 0,5 prosenttiin, jossa puolisoilla on iso ero koulutustaustassa? Miten se on vaikuttanut suhteeseenne? Vastaa kyselyyn ja jätä halutessasi yhteystietosi toimittajan yhteydenottoa varten.

Lue myös:

    Uusimmat