Mainos

Karhujen kohtaamiseen ohjekirja

Karhut heräsivät talviuniltaan taas. Nyt on Suomen luonnossaliikkujille tarjolla uudenlaista turvaa ohjekirjan muodossa.

Karhun ja lenkkeilijän traaginen kohtaaminen viime kesänä Ruokolahdella sai aikaan sen, että tänä vuonna luonnossa liikkujille tarjotaan oikeastaan ensimmäistä kertaa kootusti tietoa, miten toimia jos kohtaa mesikämmenen metsäretkellään tai miten ylipäätänsä välttyä kohtaamiselta.

Karhukannan koko ajan kasvaessa, markkinoille on tuotu myös karhukulkusen nimellä kulkeva helistin. Mallia toimintaan on haettu Pohjois-Amerikan karhumailta.

Yhdysvaltalaisen partiojärjestön kotisivulla esitellään yksityiskohtaisesti, miten toimia, jotta mesikämmen ei osuisi kohdalle metsäretkellä. Sivujen mukaan keinoja on monia: pitäisi muun muassa liikkua äänekkäästi, pysytellä kaukana eläinten haaskoilta sekä muistaa kaikissa tilanteissa, että maltti on valttia.

Suomessa vastaavanlaisia ohjeita ei ole ollut kootusti saatavilla ennen kuin tänä keväänä. Metsästäjäin keskusjärjestö julkaisee loppuviikolla esitteen "Opi elämään karhujen kanssa". Esitettä aiotaan jakaa muun muassa koulujen käyttöön.

Tänään puolestaan Suomen Luonnontuki toi markkinoille Karhukulkusen nimellä kulkevan helistimen. Mallia on haettu Pohjois-Amerikasta, jossa kulkusen käyttö on erittäin suosittua. Suomen poronhoitoalueilla karhukulkuseen on suhtauduttu epäillen. Poronhoitajat väittävät, että juuri kello kaulassa kulkevat porot joutuvat helpoiten karhujen saaliiksi.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.