Karhuja nähty poikkeuksellisen paljon – roskapöntön antimiin ihastuvasta kontiosta voi tulla pihapiirin vakiovieras

Karhuista on tehty tänä vuonna Uudellamaalla 92 havaintoa, kertoo Suomen riistakeskuksen riistasuunnittelija Antti Piironen Uudeltamaalta. Myös muualla karhuja on nähty runsaasti.

Havaintomäärä on lähes kolme kertaa suurempi kuin viime vuonna samaan aikaan, jolloin karhuhavaintoja ilmoitettiin 31 kappaletta.

– Tänä vuonna on tehty selkeästi poikkeuksellisen paljon karhuhavaintoja Uudellamaalla. Iso osa havainnoista selittyy sillä, että suuri osa yksilöistä on liikkunut ihmisasutuksen lähellä, jolloin ilmoituksia on tehty paljon, Piironen selvittää.

Amanda ikuisti karhun jolkottelemassa golfkentällä 0:30

Keskimäärin karhuista tehdään tammikuun ja toukokuun välisenä aikana noin 20–30. Piironen huomauttaa kuitenkin, ettei varmuutta karhukannan selkeästä kasvusta voida havaintomäärän perusteella tehdä.

– Tämä on vain indeksi karhukannan runsaudesta, mutta siihen vaikuttaa sekä karhujen määrä että havaintoaktiivisuus, hän huomauttaa.

Myös luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Ilpo Kojola korostaa, että havaintojen määrän radikaaliin lisääntymiseen tulee suhtautua kriittisesti.

– Äkkinäiset muutokset kertovat usein siitä, että havaintoja on jostain syystä tehty enemmän. Karhuhan on hidas lisääntymään, että sillä tavalla vuosien väliset erot määrissä eivät ole välttämättä kovinkaan suuria, Kojola huomauttaa.

Hyvinkään karhu tallentui Jorma Ukkosen kameraan 0:36

Luonnonvarakeskuksen karhukanta-arvion mukaan Uudellamaalla elää pysyvästi 3–5 karhua. Viime vuoden arvion mukaan pentutuotantoa ei alueella ole ollut, eikä karhunpentuja arvion mukaan synny tänäkään vuonna Uudellamaalla.

Uudenmaan karhut voivat olla Venäjältä

Karhujen määrä on kasvussa myös muualla Suomessa. Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan Suomessa on 1980–2100 karhua.

– Pohjois-Karjalassa karhumäärät ovat selkeästi kasvussa ja nyt Uudenmaan havainnot viittaavat siihen, että määrät olisivat kasvussa myös Etelä-Suomessa, Kojola kertoo.

Uudenmaan karhut saattavat olla tallustaneet Etelä-Suomeen Venäjän rajan takaa, josta suuri osa Suomen karhukannasta on peräisin.

– Nuoret urokset lähtevät jopa satojen kilometrien päähän synnyinseuduiltaan. Osa Venäjän puolelta Suomeen tulleista uusista yksilöistä saattaa kulkea Uudellemaalle asti, Kojola selvittää.

Poikkeusluvalla karhu voidaan lopettaa

Uudellamaalla on tehty runsaasti karhuhavaintoja nimenomaan ihmisten asuinalueiden lähistöltä. Muun maussa HyvinkäälläEspoossa, Siuntiossa sekä Tuusulassa ja Klaukkalassa tehtiin karhuhavaintoja toukokuun aikana.

Amanda ikuisti karhun jolkottelemassa golfkentällä 0:30

Kojolan mukaan ihmisalueella liikuskeleva karhu saattaa hakea turvaa.

– Lähellä asutusta liikkuvat karhut hakevat epäsuorasti turvaa ihmisiltä, koska takamailla on vieraita uroksia, jotka saattavat olla vaaraksi pennuille tai suhtautua aggressiivisesti nuorempiin lajikumppaneihin, Kojola selvittää.

Karhut saattavat hakeutua asutusten lähistölle myös ruuan toiveessa. Talojen roskapöntöt ja tunkiot houkuttelevat eläimet eväsretkelle ihmisten pihoihin.

– Jos karhu addiktoituu ihmisten roskapöntöistä tai pihapiirin tunkioista saatavaan ravintoon, se saattaa alkaa säännöllisesti käydä ihmisten pihoilla, Kojola toteaa.

Ihmisalueella liikuskelevat karhut pyritään aina ohjaamaan takaisin metsään. Mikäli häätö ei tuota tulosta, voidaan yksilö tarpeen tullen poliisin päätöksestä lopettaa.

– Ensisijaisesti toivotaan, että karhu tajuaa itse lähteä väljemmille vesille. Toiseksi pyritään karkottamaa se ja kolmas vaihtoehto on tappaminen, mutta ne on sitten poliisiasioita jos on asutuksen lähellä liikkuvia yksilöitä, Kojola selventää.

Karhu välttää ihmiskontaktia

Karhun kanssa on kuitenkin mahdollista elää myös sovussa. Pääsääntöisesti karhut välttävät ihmiskontakteja, eivätkä ne ehdoin tahdoin pyri ihmisten läheisyyteen.

– Ihmisen kohtaaminen on karhulle epämiellyttävä ja stressaava tilanne. Kyllä ne ovat oppineet kavahtamaan ihmisiä, Kojola korostaa.

Liikkuessaan karhupotentiaalisissa paikoissa Kojola suosittelee pitämään ääntä, sillä karhu ei mielellään lähde lähestymään äänekästä kulkijaa. Mikäli karhun kuitenkin tulee metsässä vastaan sekä Piironen että Kojola suosittelevat palaamaan rauhallisesti tulosuuntaan.

– Yleensä sanotaan, että ei käännetä selkää karhulle ja neuvotaan jättämään karhulle jonkin vaatekappale nuuskittavaksi, Piironen opastaa.

Lue myös:

    Uusimmat