Kapteeni paljasti brittilehdelle: Tällaista on työskentely miljardöörien superjahdeilla

Kuuluuko tämä ökyjahti Venäjän presidentille? MTV Uutiset kurkisti Kotkan venesäilöön, josta löytyy Suomen puhutuin vene 3:06
MTV Uutiset kurkisti Kotka Yacht Storen ovien sisälle: Tällainen on Dmitri Medvedevin oletettu luksusjahti.

Monet luksusjahtien omistajat ja heidän miehistönsä ovat joutuneet Ukrainan sodan takia tarkastelun ja länsimaiden pakotelistalle. Sisäpiiritiedon saaminen miljardöörien omistamilta superjahdeilta on harvinaista, mutta 15 vuotta merillä työskennellyt kapteeni uskaltautui kertomaan työnsä yksityiskohtia brittilehti The Guardianille.

Nimettömänä pysyttelevä kapteeni on työskennellyt maailman rikkaimpiin kuuluvien veneidenomistajien palveluksessa. Hänen työssään normaalirutiineihin on kuulunut esimerkiksi viikoittaiset, yli 40 000 euron ruokatilaukset Pariisista ja villien huumeiden ja prostituution täyttämien juhlien jälkien siivoamiset.

Länsimaiden asetettua sanktioita Venäjän presidentti Vladimir Putinille ja tämän lähipiiriin kuuluville oligarkeille myös jahdeista on tullut sanktioiden kohteita, ja osa niistä on jopa takavarikoitu.

Moni jahdin omistaja kiistää omistussuhteensa veneeseen.

– Jahteja käytetään supersalaisella tavalla, jotta omistajat voivat käyttää niitä ilman, että heidän omistajuuteen kiinnitetään huomiota, kapteeni kertoo.

Tiukkoja sopimuksia

Kapteeni pysyttelee haastattelussa nimettömänä allekirjoittamiensa salassapitosopimusten takia. The Guardian sai juttua varten nähtäväksi muutaman esimerkin jahdeilla käytettävistä työsopimuksista.

Yksi sopimus kieltää milloinkaan paljastamasta tietoja jahdin omistajan tai jahdilla vierailleiden henkilöllisyydestä. Myöskään valokuvia, asiakirjoja tai piirustuksia jahdista ei saa paljastaa ulkopuolisille.

Sosiaalisessa mediassa jaetut kuvat jahdissa voivat olla joissain sopimuksissa syy työsuhteen irtisanomiselle.

Yhden sopimuksen mukaan työntekijöiden on suostuttava jopa valheenpaljastustesteihin, jos niin vaaditaan.

Prostituutio on kapteenin mukaan julkinen salaisuus luksusjahdeilla, ja naisia kuljetetaan säännöllisesti jahdeille. 

– Toiminta on hyvin seksististä, rasistista ja täynnä iäkkäitä henkilöitä.

Kapteenin mukaan ei-valkoisilla, köyhemmistä maista olevilla on hyvin vähäiset mahdollisuudet tulla valituksi työhön, ja naispuolisten hakijoiden tulee yleensä lähettää hakukirjeen mukana vartalokuva itsestään.

Silti houkutteleva ala

Joidenkin jahdinomistajien tiedetään antavan seksin vastineeksi luksuslahjoja, kuten kelloja.

– Se on alan normi. Omistajat haluavat harrastaa seksiä hyttiemäntien kanssa. Se on melko hullua ja ällöttävää.

Tästä huolimatta jahdeille pyrkii jatkuvasti nuoria töihin, palkaksi kun saa kokemattomanakin jopa 2 500 euroa kuukaudessa, joka lisäksi saatetaan maksaa pimeänä. Työn etuihin kuuluu toki myös hytti, ruoat ja elämä vesillä sekä auringonpaisteessa.

Kokeneen miehistön jäsenen palkkio voi nousta jopa 25 000 euroon kuussa, kapteeneilla jopa 40 000 euroon.

– Miljardööreille raha on loppujen lopuksi vain numero. He maksavat hullujakin summia, kunhan asiat toimivat.

Ala on tällä hetkellä mullistusten kourissa sanktioiden takia, mutta silti vain harva kääntyy työnantajaansa vastaan, osittain siksi että pelkäävät uransa puolesta.

– Ymmärrämme kyllä kaikki, millainen eturistiriita asiassa on, kapteeni sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat