MTV Uutiset avasi kohutun venesäilön ovet Kotkassa: Omistaako tämän ökyjahdin Venäjän ex-presidentti?

Kuuluuko tämä ökyjahti Venäjän presidentille? MTV Uutiset kurkisti Kotkan venesäilöön, josta löytyy Suomen puhutuin vene 3:06
MTV Uutiset kurkisti Kotka Yacht Storen ovien sisälle: Tällainen on Dmitri Medvedevin oletettu luksusjahti.

Kotkan satamassa sijaitsevassa Kotka Yacht Storessa on ollut säilössä viime syksystä asti Fotinia-niminen luksusjahti.

Vuonna 2015 valmistunut, 32-metrinen Princess 32M-mallin vene on ollut viime aikoina suuren kiinnostuksen kohteena Suomessa.

Venäjän lipun alla seilaava veneen uskotaan kuuluvan pakotteiden alle joutuneelle Venäjän entiselle presidentille ja nykyiselle Venäjän turvallisuusneuvoston varapuheenjohtaja Dmitri Medvedeville.

Jahdin yhteys Medvedeviin on edelleen monimutkainen ja epäselvä. Oppositioaktivisti Aleksei Navalnya tukeva ryhmä kertoi aluksesta ja omistajuussuhteista alunperin vuonna 2017 Youtube-videolla. Navalny esitteli tällöin videolla useita todisteista siitä, kuinka Fotinia-alus kuuluu Medvedeville.

Kotka Yacht Storen asiainhoitaja Heikki Kuokka kertoi HS:lle maaliskuussa, että ulosotto on toistaiseksi jo kysellyt aluksen perään.

Kuokka kertoi MTV Uutisille, että hän ei tiedä mitään luksusjahdin todellisesta omistajasta.

– Meille tämä vene tulee rekisteröidyn venäläisen yrityksen tilaamana. Meille näkyy rekisteritiedot, telakointi- ja huoltosopimuksen allekirjoittajan tiedot. Omistajasta meillä ei ole tietoa, Kuokka kertoo.

Mutta mitä jahdille tapahtuu seuraavaksi? Sitä Heikki Kuokka ei tiedä, ja se saa hänet myös huolestuneeksi.

– Maksuliikenne Venäjälle ei tunnetusti kulje. Me emme tiedä, miten saamme tulevat maksut perille.

Kotka Yacht Storen talvisäilön vuokra veneille on 90 euroa per neliö. Jos aluksesta ei saada rahoja perille, voi yrityksellä olla pian ongelmia.

– Meillä on säilytyskulut, lämmitykset, valaistukset. Yrityksellä on kotkalaiset työntekijät, jos rahaliikenne ei kulje, niin työpaikat ja palkat on tietysti vaarassa. 

"Veneen omistaja ei ole käynyt paikalla kertaakaan"

Kuokka kuvailee Fotiniaa melko tyypilliseksi yli 30-metriseksi jahdiksi. 

– Muutama kerros, hyvin varustettu. Nämä ovat tällaisia liikkuvia toimistoja viestintälaitteilla, tutkilla ja AIS-lähettimillä ja muilla varustettuina.

– Täällä on useita isoja veneitä, joiden omistajat käyvät tällä säännöllisesti. Tämän veneen omistaja ei ole käynyt paikalla kertakaan.

Mutta miltä paljon puhuttu Fotinia näyttää? MTV Uutiset Live kävi katsastamassa paljon puhutun Fotinian Kotkassa.

Päivitys: 21.3.22. Dmitri Medvedevin nykyinen työtehtävä korjattu. 

Klo 22.29 Korjattu laivassa olevan lähettimen malli. 

Lue myös:

    Uusimmat