Kapteeni halusi pitää humoristisen esityksen – Hornet-lentäjän törkeä kutsumanimi oli kunnianloukkaus

1:36imgLapin lennoston Hornet-lentäjä esitteli taitojaan lentonäytöksessä – katso parhaat palat
Julkaistu 09.05.2025 05:45
Toimittajan kuva
Miikka Hujanen

miikka.hujanen@mtv.fi

Hävittäjälentäjä valitti saamastaan kutsumanimestä ja joutui ojasta allikkoon.

Helsingin hovioikeus on tuominnut Hävittäjälentolaivue 31:ssa palvelleen upseerin sakkorangaistukseen esimiesaseman väärinkäyttämisestä ja kunnianloukkauksesta. 

Asia koski erikoista tapausta, jossa hävittäjälentäjänä toiminut luutnantti oli saanut epäasiallisen kutsumanimen.

Hävittäjälentäjien parissa on tapana, että jokainen taistelukelpoisuuden saavuttanut hävittäjälentäjä saa tovereiltaan, toisilta lentäjiltä kutsumanimen. Englanniksi näistä radiokutsuista käytetään nimitystä call sign. 

Pilottien kutsumanimiä käytetään viestiliikenteessä ja niitä saatetaan painattaa esimerkiksi pilotin varusteisiin. 

Nimien on tarkoitus kuvata kohdettaan jollakin tavalla ja ne voivat olla myös humoristisia. Nimien tarkoitus ei ole loukata, mutta ne voivat olla työyhteisön sisäisiä piikittelyjä.

Nimen saaminen on eräänlainen siirtymäriitti valmiusohjaajayhteisön täysivaltaiseksi jäseneksi, mutta niitä ei ole pakko käyttää tai edes vastaanottaa.

Sanakirja kertoi merkityksen

Kun laivue julkisti tapauksessa asianomistajana olevan luutnantin kutsumanimen vuonna 2021 pidetyssä gaalassa, tämä ei aluksi tiennyt, mitä kutsumanimi Blarse tarkoitti tai mistä sanoista se tulee.

Asiaa tutkinut luutnantti päätyi Urban Dictionaryyn eli urbaaniin sanakirjaan, jossa blarsen kerrottiin viittaavan ärsyttävää tai haisevaan henkilöön sekä mustan naisen takamukseen. 

Luutnantti koki nimen nöyryyttävänä, rasistisena ja naisia halventavana. Se aiheutti hänelle ahdistusta ja ulkopuolisuuden tunnetta työyhteisössä.

Luutnantti ilmoitti kutsumanimensä epäasiallisuudesta päällikölleen heti seuraavana päivänä, mutta joutui käyttämään sitä seuraavaan nimikokoukseen asti. 

Kokouksessa luutnantin kutsumanimeksi päätettiin vaihtaa Flarse.

Urbaanin sanakirjan mukaan Flarse tarkoittaa naisen välilihaa. Uusi nimi oli tuntunut luutnantista kostotoimenpiteeltä, sillä vallitsevan käytännön mukaan lentäjien ei tullut valittaa saamistaan kutsumanimistä. 

Kun luutnantti edelleen valitti asiasta ja kertoi kokevansa sen työpaikkakiusaamisena, hänen esihenkilönsä ottivat asian ystävällisesti vastaan. 

Myöhemmin kutsumanimi vaihdettiin asialliseksi.

Oikeus kysyi professorilta

Koska syytetyt olivat korkea-arvoisia upseereita, asia käsiteltiin ensimmäisenä oikeusasteena Helsingin hovioikeudessa. Syytetyt upseerit kertoivat, että kutsumanimi Blarse tuli sanoista Brazilian Lawyer and ARS Enthusiast. 

Heidän mukaansa se perustui faktoihin, sillä luutnantti oli ollut vaihto-oppilaana Brasiliassa ja suorittanut oikeustieteellisen tutkinnon. 

Lisäksi hän oli käyttänyt työtehtävissään innokkaasti ilmataisteluohjusten simulointijärjestelmää nimeltään Amraam Raytheon Simulator (ARS). Flarse taas tuli muuten samoista sanoista, mutta Brazilian Lawyer vaihtui Finnish Lawyeriksi.

Hovioikeus päätyi lopputulokseen, jonka mukaan Blarse-nimeä ei ollut tarkoitettu loukkaavaksi, eikä sen mukaan tullut näytetyksi, että nimikokoukseen osallistuneet ja asiasta päättäneet olisivat olleet tietoisia sen Urban Dictionaryssä mainitusta määritelmästä. 

Myös hovioikeuden asiantuntijana kuulema professori kertoi, ettei ilmaisulla blarse ole mitään vakiintunutta kielellistä merkitystä. Sama koski ilmaisua flarse.

Nimi nousi esille gaalassa

Oikeuden mukaan oli kuitenkin nöyryyttävää, että nimen Flarse Urban Dictionaryssa mainittu merkitys oli esitelty julkisesti gaalajuhlassa, jossa oli paikalla muun muassa luutnantin kollegoita, esihenkilöitä ja sotilaiden puolisoita. 

Nimen esitellyt kapteeni kertoi, että hänen tarkoituksenaan oli pitää humoristinen esitys, eikä suinkaan nöyryyttää. Kapteenin olisi oikeuden mukaan kuitenkin tullut ymmärtää nimen halventavuus.

Oikeus katsoi kapteenin syyllistyneen esimiesaseman väärinkäyttämiseen ja kunnianloukkaukseen. Rangaistukseksi oikeus määräsi 30 päiväsakkoa, joista maksettavaa kertyy 2070 euroa. Lisäksi hänen maksettavakseen tulee luutnantin noin 5000 euron oikeudenkäyntikulut.

Laivueen komentajan syytteet oikeus hylkäsi muun muassa sillä perusteella, että hän oli puuttunut viivytyksettä asiaan saatuaan tietää luutnantille annetun kutsumanimen epäasiallisuuteen. 

Kahden laivueen entisen komentajan syytteet oikeus taas päätyi hylkäämään siksi, ettei heillä katsottu olleen tietoa luutnantin saamien kutsumanimien merkityksestä. 

Lue myös: Kaverukset kiinnittivät huomiota outoon näkyyn pimeällä metsälammella – synkkä aavistus osoittautui todeksi

Muoviin kääritty ruumis löytyi joesta Äänekoskella – mies tuomittiin taposta vuosien vankeuteen

Tuoreimmat aiheesta

Ilmavoimat