"Kappas kakkaa!" – Turussa aukeaa pökälenäyttely, tiesitkö mitä kaikkea kakka voi paljastaa?

Biologisessa museossa Turussa avataan tänään ulosteista kertova Kappas kakkaa! -näyttely.

Ulosteet ovat näyttelyssä pääroolissa.

Museokeskus muistuttaa, että vaikka kakkaa pidetään ällöttävänä ja viihtyvyyttä häiritsevänä, sitä myös halutaan tutkia yhä kiivaammin. Syy on siinä, että tieteen piirissä kakka voi paljastaa hyvin paljon asioita.

– Esimerkiksi lääketieteessä kakasta on tullut arvokas tutkimuskohde, kun suolistomikrobien merkitys ihmisen terveydelle on alkanut vähitellen selvitä, Museokeskus kertoo tiedotteessa. 

– Arkeologille kakka puolestaan paljastaa vuosisatojen takaisia asioita ihmisten arkielämästä ja biologille papanat taas kertovat muun muassa eläinten olinpaikoista ja ravinnosta.

Luonnossa kakka on usein ainoa jäljelle jäänyt johtolanka jonkin eläimen läsnäolosta. Kakkahavaintoja voidaan käyttää esimerkiksi kartoittaessa jonkin eläimen reviiriä tai kulkureittiä, mutta ihmisillä on siihen rajalliset aistit.

– Meille ihmisille pökäleen tai papanan muoto, väri ja jopa haju voivat antaa vihjeen siitä, mikä eläin sen on jättänyt jälkeensä. 

– Muille eläimille kakka kuitenkin paljastaa yhdellä nuuhkaisulla huomattavasti enemmän tietoa, kuin mitä ihmisaistein voimme havaita. 

Kakka tulee usein arjessa vastaan: esimerkiksi somessa saatetaan manailla kovin sanakääntein koiran pökäleitä, jotka on jätetty kadulle lojumaan.

Toisaalta taas kakka herättää usein naurunremakan, jos joku sattuu kertomaan kakkavitsin.

Nyt ilmeet saattavat kuitenkin hieman vakavoitua, kun katseet suunnataan tieteeseen ja siihen mikä on kakan rooli tieteessä.

Kappas, kakkaa! -näyttely on esillä Biologisessa museossa 18.1.–20.11.2021.  

Lue myös:

    Uusimmat