Kansanedustaja vaatii autoveron poistoa – ei halua Suomesta ongelma-autojen kaatopaikkaa

1:56

Kansanedustaja vaatii autoveron poistamista, sillä Suomesta on tulossa "käytettyjen autojen loppusijoituspaikka".

Kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäkion ottanut Facebookissa kantaa kierroksilla käyvään autoverokeskusteluun.

Suomalaiset hakevat tällä hetkellä autoja ulkomailta enemmän kuin milloinkaan aiemmin. Eniten autoja tuodaan nykyään Ruotsista, joka ohitti piikkipaikkaa tähän asti pitäneen Saksan aiemmin tänä vuonna.

Vuonna 2015 Ruotsista tuotiin noin 3 000 käytettyä autoa Suomeen, mutta tänä vuonna määrä on jo viisinkertainen. Monet tuontiautoista ovat nykymittapuulla suuripäästöisiä dieseleitä.

Muun muassa yksityisleasingin yleistyminen Ruotsissa on tuonut markkinoille hyvin varusteltuja ja vähän ajettuja autoja, jotka kiinnostavat niin yksityisiä ostajia kuin autokauppiaitakin.

Lepomäki puolustaa jokaisen oikeutta tuoda oma autonsa ulkomailta käytettynä, mutta hänen mielestään siihen ei pitäisi kannustaa verotuksellisin keinoin.

Tämä johtaa Lepomäen mukaan kuitenkin siihen, että arvonlisäverot jäävät Suomen ulkopuolelle ja liikenteessä lisääntyvät sellaiset autot, joiden päästöt ja turvallisuus eivät ole enää nykypäivän vaatimusten tasolla.

– Se, mitä pidetään nykyään suuripäästöisenä, oli vielä viisi vuotta sitten pienipäästöistä. Nyt näitä autoja tuodaan verotuksen takia Suomeen. Autokanta vanhenee ja keskipäästöt kasvavat, Lepomäki kirjoittaa Facebookissa.

Hän pitää epätoivottuna myös sitä, että Suomesta tulee loppusijoituspaikka autoille, joista ruotsalaiset ja saksalaiset haluavat eroon.

– Alhaisemmalle elintasollemme emme voi lyhyellä tähtäimellä mitään, mutta verotukselle voimme. Autovero on poistettava, Lepomäki päättää kirjoituksensa.

Autoveron poistoa ovat aiemmin ehdottaneet muun muassa kansanedustajat Timo Heinonen (kok.) ja Jukka Kopra (kok.).

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja