Kansanedustaja lähetyksessä: Suomalaiset ovat Itämeren pahimpia saastuttajia!

Luontoharrastaja ja kansanedustaja Pertti Salolainen kritisoi Studio55.fi-lähetyksessä suomalaisten käytöstä Itämeren suojelussa. Salolainen painotti, että kaunis Vantaanjoki toimii suomalaisten viemärinä.

– Olen surullinen Vantaanjoen tilasta. Puhumme aina maatalouden ravinteiden valumisesta Itämereen. Mutta tässä ihan kotinurkillamme Vantaanjoki on iso viemäri, Pertti Salolainen kritisoi Studio55.fi-ohjelmassa.

– Jokeen päästetään joka kevät ihmisten puhdistamattomia viemärijätteitä. Tämä on sietämätön tilanne. Puhumme Itämeren suojelusta, mutta päästämme pääkaupungin läpi virtaavaan jokeen viemärivesiä. Se on mieletöntä.

Viemäriveden joutumista jokeen on perusteltu esimerkiksi suurilla tulvilla. Salolainen ei usko, että viemärivesien pääseminen jokeen olisi silkka vahinko.

– Jos vahinko tapahtuu joka vuosi, niin voidaan kysyä, että onko se enää vahinko. Täytyy investoida ratkaisevasti siihen, että ihmisten viemärivedet eivät Vantaanjokea pitkin valu Itämereen.

– Emme voi syyttää pelkästään maataloutta. Ihmisten viemärivedet ovat myös osasyy, kun kaupungin kaunein joki on tällaisessa tilassa.

Kotipesä kuntoon

Pertti Salolainen kertoi lähetyksessä, että Itämereen valuvista jätteistä 60 prosenttia on peräisin maataloudesta. Loput 40 prosenttia ovat ihmisten omia tuotoksia, kuten juuri Vantaanjoessa vellovia viemärijätteitä.

– Tiedämme, että me suomalaiset olemme henkilöä kohti Itämeren suurimpia saastuttajia. Mutta kun meitä on näin vähän, niin totta kai puolalaiset ja venäläiset ovat saastuttaneet määrällisesti enemmän. Meillä pitäisi olla suojavyöhykkeitä, jotta lannoitteet ja muut eivät pääsisi mereen.

Salolainen painotti, että on turha osoitella muita ennen kuin omat asiat ovat kunnossa.

– Meidän pitäisi pistää kotipesä ensin kuntoon. Esimerkiksi Pietarissa on pistetty aika hyvin asiat kuntoon. Suomenlahden tilanne on paranemassa, koska Pietarissa on saatu puhdistus käyntiin.

Klikkaa kuvaa ja katso päivän ohjelmasta, mitä muuta Pertti Salolainen kertoi luonnosta ja sen suojelemisesta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja