Kansanedustaja: Konstit pakolaisten työllistymiseen toimivat todennäköisesti myös kantaväestöön

Maahanmuuttoseminaarissa tänään puhunut kansanedustaja Juhana Vartiainen (kok.) tyrmäsi - ties monettako kertaa - puheet siitä, että turvapaikanhakijoiden työllistyminen veisi kantaväestön työpaikkoja ja alentaisi palkkatasoa.

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen entisen ylijohtajan mukaan tilanne on päinvastainen: työpaikkojen määrä ei ole vakio, vaan uudet ihmiset synnyttävät lisää työpaikkoja.

– Kuvitellaan tilanne, että jonain vuonna syntyisi poikkeuksellisen paljon vauvoja Suomeen. Eihän meistä kukaan ajattelisi, että voi voi, meille tulee 18 vuoden päästä korkea työttömyys ja palkat alenevat, kun nämä vievät työpaikkoja. 

Vartiainen sanoo, että turvapaikanhakijoiden työllistämishaaste antaa aihetta "itsetutkiskelevaan keskusteluun suomalaisen verotuksen ja sosialiturvan periaatteista".

– Sellaiset ratkaisut, jotka alentavat maahanmuuttajien työttömyyttä, todennäköisesti alentavat myös kantasuomalaisten työttömyyttä.  

Vartiainen katsoo, että muun muassa oppisopimustoiminnan ehtoja voisi helpottaa ja palkoissa lisätä paikallista sopimista, jotta turvapaikanhakijat pääsisivät alemmalla palkalla opettelemaan työtä.

Euroopan muuttoliikeverkoston tilaisuudessa Helsingissä pohdittiin tänään, miten maahanmuuttopolitiikalla tuetaan ulkomaisten investointien ja korkeasti koulutettujen työntekijöiden saamista Suomeen. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja