Häkämies: Maahanmuuttajia tarvitaan töihin, eivät uhkaa suomalaisten työpaikkoja

Elinkeinoelämän keskusliitto EK näkee maahanmuuttajat positiivisena mahdollisuutena.

EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies sanoi Ylen Ykkösaamussa tänään, että monilla aloilla, esimerkiksi hoiva-alalla tarvitaan ulkomaista työvoimaa.  

– Turvapaikanhakijoiden määrät eivät ole niin suuria, että siinä olisivat suomalaisten työpaikat uhattuina, Häkämies korosti.  

Hänen mielestään ensimmäisessä vaiheessa tulisi pystyä nopeasti kartoittamaan maahanmuuttajien taustat ja selvittää millaista koulutusta ja työkokemusta heillä on.  

– Sen pohjalta voidaan sitten laatia reittejä eteenpäin.   

EK valmistelee parhaillaan liittojensa kanssa selvitystä siitä, millaisia esimerkiksi työharjoittelumahdollisuuksia maahanmuuttajille on tarjolla.  

– Onko oppisopimus se tie tai kenties erityyppinen koulutus.  

Häkämies on sitä mieltä, että jos kotouttamisessa onnistutaan ja maahanmuuttajat työllistyvät, sillä on kestävyysvajeeseen iso vaikutus. Hän muistutti, että esimerkiksi 1970-luvun lopulla Suomen tulleet vietnamilaiset ovat integroituneet suomalaiseen yhteiskuntaan hyvin. Monet heistä ovat yrittäjiä.  

– Vastakkainasettelun välttäminen on keskeistä. Meillä on moraalinen velvollisuus auttaa pakolaisia. Suomi on aina elänyt viennistä. Me haluamme että Suomi pysyy avoimena ja suvaitsevana maana, joka houkuttelee ulkomailta ideoita, pääomia ja ihmisiä ihan päinvastaisella tavalla kuin noissa Lahdesta välitetyissä uutiskuvissa nähtiin.  
  

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja