Kansanedustaja Jani Toivola on seurakuntavaalien mainoskasvo

Syksyn seurakuntavaaleja mainostetaan kansanedustaja Jani Toivolan (vihr) kasvoilla. Toivola haluaa evankelis-luterilaisen kirkon muuttuvan vaaleissa moniääniseksi ja avoimeksi.

Toivola itse erosi kirkosta TV2:n Ajankohtaisen Kakkosen kohua herättäneen Homoillan jälkeen vuonna 2010, mutta liittyi takaisin tänä vuonna samassa yhteydessä, kun hänen tyttärensä kastettiin.

- Kirkossa on käyty Homoillan jälkeen arvokeskustelua ja koen, että kirkon ovi on nyt aidosti auki kaikille. Nyt on aika vaikuttaa ja äänestää kirkosta moniääninen, mitä iso joukko toivoo, Toivola perustelee suostumustaan seurakuntavaalien mainoskasvoksi.

Toivola sai Homoillan jälkeen paljon kutsuja eri seurakuntiin ympäri Suomea ja kohtasi vierailuillaan moniäänisen ja suvaitsevaisen kirkon.

- Moni oli epätoivoinen siitä, että kirkossa kuului vain yksi ääni. Minä tutustuin moniarvoiseen, suvaitsevaiseen kirkkoon.

Homoillassa evankelis-luterilainen kirkko, Tampereen piispa Matti Repo ja kristillisdemokraattisen puolueen puheenjohtaja Päivi Räsänen leimautuivat suvaitsemattomiksi. Seuraavina viikkoina kirkosta erosi poikkeuksellisen paljon ihmisiä: vuonna 2010 kirkon jätti yli 80 000, kun vuonna 2009 eronneita oli vain reilut 43 000.

Keskustelua saa syntyä

Toivola on tummaihoinen homoseksuaali ja elää pienen lapsensa kanssa kahden. Hän arvaa, että vaalimainoksesta nousee meteli.

- Olen valmis keskustelemaan. Suostumiseni mukaan ei ole provokaatio; minullakin on pitkä matka kirkon kanssa.

Myös seurakuntavaalien projektipäällikkö Mari Leppänen on varautunut Toivolan mainoksen synnyttämään keskusteluun.

- Jani Toivola on rohkea ihminen ja arvokas esimerkki, miten kristittynä voi elää tässä maailmassa. Ristiriitaista palautetta saa tulla, sillä kirkossa pitäisi puhua avoimesti ja kunnioittaa ja sietää eri tavalla ajattelevia ja uskovia, Leppänen sanoo.

Leppänen itse oli ensimmäinen vanhoillislestadiolainen nainen, joka vihittiin papiksi.

Vaalit marraskuussa

Seurakuntavaalit ovat isänpäivänä 9. marraskuuta. Toivola toivoo kaikkien "tapakristittyjenkin" vaivautuvan uurnille tuolloin.

- Monet ihmiset, joilla ei ole omaa vakaumusta, arvostavat silti kirkon yhteiskunnallista työtä. Vaaleissa on kyse siitäkin, millaiselta arvopohjalta tätä merkityksellistä työtä tehdään, Toivola sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat