Mainos

Pekka Haavisto kannustaa pappeja, jotka vihkivät samaa sukupuolta olevia: "He uskaltavat haastaa ja olla rohkeita"

17:07

Presidenttiehdokas Pekka Haavisto vieraili MTV:n Huomenta Suomessa keskiviikkoaamuna.

Pekka Haaviston mielestä evankelisluterilaisen kirkon suhtautumien samaa sukupuolta olevien parien vihkimiseen vie kirkolla oman aikansa.

Hän arvioi, että kirkko seuraa tilannetta hieman yhteiskunnan perässä.

– Varmaan siinä vie aikansa, että se päätöksen tekee. On sitten näitä edelläkävijäpappeja, kunnioitan sitä, että he uskaltavat haastaa ja olla rohkeita. Toivon, että koko evankelisluterilainen kirkko liikkuu tähän suuntaan.

Pitää tärkeänä, että laki meni läpi

Presidenttiehdokas pitää tärkeänä, että tasa-arvoinen avioliittolaki meni läpi.

– Tärkeintä on kuitenkin, että samaa sukupuolta olevat parit voivat paitsi nyt rekisteröityä sekä mennä avioliittoon lain edessä, jolloin kaikki juridiset oikeudet ovat voimassa, Haavisto kertoo.

Haavistolta myös kysyttiin, pitäisikö valtio ja kirkko selvästi erottaa toisistaan. Hän ei pidä tätä järkevänä vaihtoehtona, sillä kirkko huolehtii esimerkiksi kulttuuriperinnön säilymisestä.

– Liityin itse kirkkoon vuonna 2016. Jotenkin tämä Ylivieskan kirkon tuhopoltto sai ajattelemaan asiaa uudelta kannalta siten, että kirkko vastaa suurilta osin meidän kulttuuriperinnöstä.

Ei toivottaisi Jumalan siunausta

Haavisto myös muistutti, että mikäli verotusoikeus otettaisiin kirkolta pois, lankeaisi rakennushistoriallisten kohteiden ylläpitokustannukset yhteiskunnan maksettavaksi. Hän myös kertoi olevansa tyytyväinen siihen, että kirkko on ottanut kantaakseen toisenlaisella tavalla sosiaalista vastuutaan.

– Jollain tavalla olen nostanut hattua kirkolle viime vuosina: Kirkko on puhunut pakolaisten oikeuksista ja syrjäytyneistä.

Vaikka Haavisto kuuluu kirkkoon, hän kertoo, ettei aikoisi toivottaa Jumalan siunausta uudenvuodenpuheessaan, jos hänet valitaan presidentiksi.

Yllä olevalla videolla näet keskustelun kokonaisuudessaan. Pekka Haavisto keskustelee muun muassa tasa-arvosta: Pitäisikö asevelvollisuuden koskea naisia? Lisäksi keskusteluissa nousi esille kohuttu aktivimalli.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.