Mainos

Kansalaisliike: Romanit jäämässä heitteille

Romanian romanit ovat jäämässä heitteille Suomessa, sanoo Vapaa liikkuvuus -kansalaisliike. Sen mukaan Helsingin kaupunki ja humanitaariset organisaatiot ovat kieltäytyneet tarjoamasta majoitusta tai muutakaan käytännön apua pääkaupunkiseudulla oleileville romaneille.

Verkostolta on hakenut apua parikymmentä romania, joilla ei ole varaa majoittua minnekään. Romanit asuivat reilun viikon ajan kansalaisliikkeen perustamassa sosiaalikeskuksessa Rajasaaressa, mutta joutuivat poistumaan sieltä alkuviikosta, koska kansalaisverkosto ja sosiaalikeskus eivät pystyneet heitä enää majoittamaan.

Tällä hetkellä kansalaisliike maksaa yhden romaniryhmän tilapäisen asumisen Rastilan leirintäalueella. Toinen ryhmä on sijoitettu yksityishenkilön kotiin ja kolmas asustelee tyhjässä majatalossa.

Vapaa liikkuvuus -verkoston mukaan sen resurssit eivät kuitenkaan riitä kaikista huolehtimiseen.

-Kyseessä on vakava kriisitilanne, toteaa verkoston edustaja Eetu Viren.

Kansalaisliike on pyytänyt apua Helsingin kaupungin lisäksi Suomen Punaiselta Ristiltä, Seurakuntayhtymältä ja useilta seurakunnilta.

Tähän mennessä tukea ovat antaneet vain Pelastusarmeija, muutamat yhdistykset ja yksityishenkilöt.

Romanit rinnastetaan turisteihin

SPR kiistää, että se olisi kääntänyt selkänsä romaneille. Viestintäjohtaja Hannu-Pekka Laihon mukaan SPR auttaa äkillisten onnettomuuksien ja katastrofien uhreja, minkä vuoksi romanien auttaminen ei kuulu heidän ydintehtäviinsä.

-Romanit ovat köyhiä, mutta köyhyyttä ei voida luokitella äkilliseksi katastrofiksi. Myöskään viranomaiset eivät ole pyytäneet meiltä apua, Laiho sanoo.

Helsingin kaupungin mukaan sosiaalivirasto tarkkailee romanitilannetta, mutta mitään poikkeavaa ei ole tähän mennessä tapahtunut.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.