Mainos

Kansalaiset kertovat: Nämä byrokraattiset kiemurat raivostuttavat

2:10

Byrokratia. Sääntöyhteiskunta. Norminpurkutalkoot. Tämän vuoden puolella yhteiskunnan sääntöihin liittyvät asiat ovat olleet tapetilla tämän tästä.

MTV kysyi Porissa ihmisiltä, mitä mieltä he ovat suomalaisesta byrokratiasta.

Esimerkkkeinä mainittiin muun muassa se, ettei Kirjurinluodon konserttialueelle saa enää viedä omia alkoholijuomia ja se, että byrokratia estää parhaan mahdollisen työn lasten ja perheiden hyväksi.

Esimerkiksi byrokratian voittamisesta nostettiin esille myös "pensselisedäksi" nimetty porilaismies, joka maalasi kaupungin saamattomuuteen kyllästyneenä oma-aloitteisesti Porin Etelärannan kaiteet viime kesänä.

Myös alkoholin ostamiseen liittyvät rajoitukset ärsyttävät. Toisaalta pientä holhoamista myös ymmärretään.

– Täytyy todeta, että me emme voi ihan täysin voi ottaa mallia muiden maiden toimintatavoista, koska suomalaisuus ja suomalainen elämäntapa ja meidän tapa toimia on hieman erilainen. Sillä voi olla kohtalokkaat seuraukset, jos täysin vapautetaan, mutta asteittain, kyllä kannatan sitä. Kyllä meidän täytyy Suomessa uskoa suomalaisiin ja antaa vastuuta yksilöille, ei kaikkea voi ulkoistaa yhteiskunnan hoidettavaksi. Se on kestämätön tilanne, sanoo porilainen Petri Jaatinen.

Tiia Kemppaisen mukaan työssä huomaa sen, ettei yhteistyö aina toimi tiukkojen säännösten takia. 

– Teen itse töitä lasten ja nuorten ja perheiden kanssa, ja kyllä aika monesti arjessa huomaa, että ihan liikaa on byrokratiaa, joka estää tällasta sektoreiden välistä yhteistyötä. Tulee sellaisia esteiteä eteen, että ei voida tehdä niin paljon lasten ja perheiden eteen kuin voitaisiin, kun ei tiedetä mitä perheille oikeasti kuuluu.

Pauliina Harrivaaran mukaan talkoille on tarvetta, vaikka ymmärrystäkin löytyy.

– Aika monesti nopea reaktio näihin asioihin on se, että monet asiat kielletään kauheen helposti, mutta sitten kun taustaa selvittää, niin sieltä saattaa löytyä ihan hyvä peruste. Kyllä silti olen sitä mieltä, että norminpurkutarlkoille on tarvetta. 

– Tulee nyt mieleen ainakin Pori Jazzit, jossa pitkä perinne on katkastu, kun alkoholia ei saa nyt enää nauttia. Voi olla niin, että vedetään etukäteen kovat pohjat ja tullaan sitten alueelle valmiiksi kovassa humalassa, arvelee Jouni Hakosalo.

Byrokratiasta ja sen kiemuroista puhutaan tänään myös SuomiAreena Special -lähetyksessä, joka tulee suorana sekä MTV Katsomosta että MTV3-kanavalta kello 19.30 alkaen.

1:30:23

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.