Mainos

Kansalaisaloite ulkomaalaisen rikollisen karkottamisesta eduskunnassa – Orpo suhtautui vakavasti

Kansanedustajat ovat keskustelleet tänään kansalaisaloitteesta, jossa vaaditaan rikokseen syyllistyneiden ulkomaalaisten karkottamista. Kansalaisaloite on edustajien mielestä liian epäselvästi muotoiltu hyväksyttäväksi sellaisenaan.

Kansanedustajat ymmärsivät keskustelussa kansalaisten turvattomuuden tunteen. Monet muistuttivat kuitenkin, että huoleen on jo lainsäädännössä tartuttu.

Kansalaisaloite annettiin eduskunnan puhemiehelle marraskuussa, ja sen oli allekirjoittanut runsaat 54 000 kansalaista. Kansalaisaloitteen arvioitiin olevan liian epäselvästi muotoiltu, jotta se voitaisiin hyväksyä sellaisenaan.

Aloitteessa vaaditaan, että vakaviin rikoksiin syyllistyneet ulkomaalaiset karkotettaisiin Suomesta vankeusrangaistuksen pituudesta riippumatta. Poikkeuksena olisivat tapaukset, joissa karkotus rikkoo kansainvälisiä sopimuksia. Rikollinen voitaisiin myös asettaa maahantulokieltoon, ja hänen oleskelulupansa voitaisiin mitätöidä saman tien.

Nykyisin karkotusrajana vuoden vankeustuomio

Nykyisin Suomesta voidaan karkottaa ulkomaalainen, jonka on todettu syyllistyneen sellaiseen rikokseen, josta on säädetty enimmäisrangaistuksena vähintään yksi vuosi vankeutta. Myös  toistuvasti rikokseen syyllistyneet voidaan karkottaa maasta.

Ketään ei kuitenkaan voi palauttaa maahan, jossa hän voisi joutua kidutettavaksi tai kuolemaantuomituksi.

Etenkin perussuomalaiset kansanedustajat kannattivat karkotuksen hyväksymistä lähtömaan tilanteesta huolimatta. Vastustajat korostivat Suomen asemaa oikeus- ja sivistysvaltiona.

– Vihreätkin ovat valmiita ottamaan Suomessa törkeään rikokseen syyllistyneen henkilön oleskeluluvan jatkon tai mahdollisen karkotuksen automaattisesti harkittavaksi aina hänen vapauduttuaan. Harkinnan on kuitenkin aina perustuttava yksilölliseen suojelutarpeen tutkintaan, sanoi Olli-Poika Parviainen (vihr.).  

Orpo suhtautuu vakavasti  

Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) suhtautuu kansalaisaloitteeseen vakavasti.

– Aloite pitää ottaa vakavasti ja hallituksen on omalta osaltaan toimittava riippumatta siitä, miten tämä aloite eduskuntakäsittelyssä etenee. Olemme jo hallitusohjelmaan kirjanneet, että nopeutamme törkeisiin rikoksiin syyllistyneiden poistamista maasta, ministeri Orpo totesi.

Sisäministerin mukaan lain pitäisi olla alkuvuodesta 2017 eduskunnan käsittelyssä. Hän lupasi yrittää nopeuttaa sitä siitäkin.

Seuraavaksi kansalaisaloite etenee hallintovaliokuntaan.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.