Kansalaisaloite haluaa rajoittaa ilotulitteiden käyttöä – tavalliselle kuluttajalle vain tähtisädetikkuja

Paukkuvapaa vyöhyke – yli 250 koiraa yöpyy Helsinki-Vantaan kupeessa 1:10

Neljätoista eläin-, terveys-, potilas- ja vammaisjärjestöä avasi tänään kannatusilmoitusten keräämisen kansalaisaloitteeseen, jonka tarkoituksena on siirtää lähes kaikki ilotulitteet pois tavallisten kansalaisten käsistä.

Aloitteen laatijat perustelevat vaatimustaan muun muassa ilotulitteiden aiheuttamilla silmä-, kuulo-, ja palovammoilla, tulipaloilla, ilotulitteiden aiheuttamilla saastella ja melun eläimille aiheuttamalla stressillä.

Lisäksi aloitteessa mainitaan ilotulitusten valmistamisesta työntekijöille aiheutuvat vaarat ja se, että ilotulitteita saatetaan tehdä lapsityövoimalla.

Tähtisadetikut jäisivät

Rajat räiskeelle- nimeä kantavan aloitteen kannattajat haluavat siirtää F2- ja F3 -tyyppiset ilotulitteet vain ammattilaisten käytettäväksi. Siirtymäajan jälkeen ilotulitteita saisivat käyttää vain siihen luvan saaneet.

Voimassa oleva asetus ja ilotulitteet ja muut pyrotekniset tuotteet luokkiin niiden aiheuttaman vaaran mukaan. Mitä suurempi numero on, sitä suurempi on ilotulitteen aiheuttama vaara. Nykyisen asetuksen mukaan tavalliset kansalaiset saavat käyttää F1-F3 -luokkien ilotulitteita, luokka F4 on varattu vain ammattilaisten käyttöön.

Kansalaisaloitteessa ehdotetaan vain F1-luokan jättämistä tavalliseen kuluttajakäyttöön. Asetuksen mukaan luokkaan kuuluvat tuotteet, jotka aiheuttavat erittäin vähäistä vaaraa ja ovat melutasoltaan merkityksettömiä ja jotka on tarkoitettu käytettäväksi rajatulla alueella tai asuinrakennuksessa. Tällaisia tuotteita ovat esimerkiksi tähtisadetikut.

Kansalaisaloitekampanjassa ovat mukana Allergia-, iho- ja astmaliitto, Helsingin Eläinsuojeluyhdistys HESY, Kuuloliitto, Näkövammaisten liitto, Opaskoirayhdistys, SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto, Suomen Eläinlääkäriliitto, Suomen Eläinoikeusjuristit, Suomen Hippos, Suomen Kennelliitto, Suomen Kissaliitto, Suomen Lääkäriliitto, Suomen Palovammayhdistys ja Suomen Ratsastajainliitto.

Lue myös:

    Uusimmat