Mainos

Kansainväliset konfliktit näkyvät matkatoimistojen tarjonnassa – pudokkaita muun muassa Israel ja Jordania

Kansainväliset levottomuudet ovat vaikuttaneet voimakkaasti matkatoimistojen talven tarjontaan. Matkoja on tarjolla selvästi edellisvuotta vähemmän muun muassa Arabiemiraatteihin ja Israeliin.

Saisiko olla mieluummin paratiisisaaren rauhaa ja makeita lomaunia vai maailmanpolitiikan arkipäivää höystettynä savupommeilla ja mielenosoituksilla?

Moni lomamatkan varaaja valitsee toki ensimmäisen vaihtoehdon. Ja tarjonta elää kysynnän mukaan: Suomen matkatoimistojen liiton tuoreen tilaston mukaan matkatoimistot tarjoavat tänä talvena valmismatkoja maailman konfliktikohteisiin selvästi edellisvuotta vähemmän.

Esimerkiksi Aurinkomatkat on pudottanut Israelin kokonaan pois listoiltaan. Aurinkomatkat ei tee matkoja myöskään Egyptiin.

Aurinkomatkojen viestintäpäällikkö Anniina Metsola kertoo, että kansainvälinen tilanne askarruttaa lomaa suunnittelevia.

– Asiasta tulee meille paljon kysymyksiä. Ihmiset miettivät paljon sitä, uskaltaako joihinkin kohteisiin matkustaa.

Matkatoimistoissa seurataan maailmantilannetta jatkuvasti.

– Aina voidaan jokin kohde ottaa takaisinkin tuotantoon. Toisaalta jos esimerkiksi maan pääkaupungissa on levotonta, saman maan rantakohteissa voi olla hyvinkin rauhallista, Metsola toteaa.

Taudit ja sodat pelottavat matkustajia

Suomen matkatoimistoalan liiton toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti kertoo, että paitsi levottomuudet myös esimerkiksi taudit pelottavat matkustajia.

– Esimerkiksi Ebola-epidemiasta uutisointi sekä tulivuoren purkaukset – kaikki vaikuttavat ihmisiin jollain tavalla. Välttämättä mitään varauskäytännön muutosta ne eivät aiheuta, mutta niiden takia muun muassa peruutusehtoja tarkastetaan matkatoimistoilta yhä enemmän.

Vietnam ja USA ovat nousussa

Suomalaiset matkustavat tänä talvena mieluiten Eurooppaan, johon on ensi talveksi tarjolla reilut 253 000 matkaa.

Kanariansaaret ovat Euroopan talvikohteista kiinnostavin vuodesta toiseen. Matkatoimistojen talven valmismatkatarjonnassa ovat lisääntyneet eniten muun muassa Kroatian, Turkin, USA:n, Vietnamin, Mauritiuksen ja Japanin matkat.

Aurinkomatkat odottaa paljon muun muassa Miamin matkoilta, joita se tarjoaa uutuutenaan.

– Kovasti kiinnostusta herättävät myös muun muassa erilaiset Kaukoidän kiertomatkat. Afrikan matkoista nyt kysytään Marokon ja erityisesti Agadirin matkoja, Metsola listaa.

Valmismatkat kiinnostavat niin nuoria kuin vanhojakin

Vaikka ihmiset ostavat matkansa yhä useammin netin kautta, edes nuoret lomailijat eivät ole matkatoimistoalan ihmisten mukaan hylänneet matkatoimistoja eivätkä valmismatkoja.

Anniina Metsolan mukaan valmismatkoissa houkuttavat helppous ja turvallisuus.

– Valmismatkalle lähtijä tietää, että se on turvallinen tapa matkustaa ja kaikista lomalaisista pidetään huolta. Hyvin nuoretkin käyttävät valmismatkoja. Jos vaikka tekee hurjan stressaavaa ja kiihkeärytmistä työtä, valmismatka on helppo hankkia ja toteuttaa.

Tämän vuoden lomamatkat ovat käyneet Metsolan mukaan hyvin kaupaksi. Tilanteeseen vaikuttavat muun muassa työssä käyvien kannalta edullisesti sijoittuvat joulun pyhät.

– Muutamalla ylimääräisellä arkivapaalla saa joulun aikaan viikon, hyvässä lykyssä kaksi viikkoa lomaa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.