Kansainvälisen terrorismin tutkija Antti Paronen ei luokittele Suomea lintukodoksi: "Suomessa olevat terroriverkostot ovat radikaalimpia ja kiinni terroristisessa verkostossa"

3:46
Kansainvälisen terrorismin tutkija Antti Paronen vieraana Asian ytimessä, Jaakko Loikkanen -ohjelmassa.

Terrori-iskujen yleistyminen luo terroripelkoa Suomessa ja muualla Euroopassa. Mutta mikä on terrorismin tulevaisuus? Euroopan terrorismitilannetta puitiin Asian ytimessä, Jaakko Loikkanen -ohjelmassa kansainvälisen terrorismin tutkija Antti Parosen kanssa.

Viime vuosi oli Euroopassa terrorismin suhteen rauhallisempi kuin edellinen ja isoja iskuja tehtiin viime vuonna vähemmän kuin kahtena aiempana vuonna. Antti Parosen mukaan iskut ovat vähentyneet Isisin menetettyä ydinaluettaan.

– Kun Isis menetti jatkuvasti valtaa ydinalueellaan Syyriassa ja Irakissa, niin sitä mukaa kyky toimeenpanna iskuja Euroopassa vähentyi ja vähentyi. Vuonna 2017 iskut olivat luonteeltaan hyvin vähän uhreja vaatineita puukotuksia ja ampumavälikohteita. Suuria pommituksia emme ole enää oikeastaan nähneet.

Verkostot olemassa

Parosen mukaan terrorismin uhka on todellinen. Verkostot eivät kuitenkaan ole helposti iskuja tekeviä.

– Verkostot ovat olemassa. Eräänlainen maaperä elää edelleen, mutta verkostot eivät ole helposti lähdössä tekemään iskuja. Ympäristö on olemassa, mutta iskuun lähtijät tuppaavat olemaan jihadistisessa viitekehyksessä yksilöitä, jotka inspiroituvat netistä näkemästään ja lukemastaan, ja radikalisoivat itseään sosiaalisessa piirissä.

Muutoksia kansainvälisessä terrorismissa

EU:n terrorismiraportin mukaan terrorismissa on tapahtunut muutoksia. Yksi muutos on se, että tekijät ovat entistä useammin yksinäisiä susia, jotka eivät puhu aikeistaan kenellekään ja käyttävät helposti saatavilla olevia tekovälineitä kuten teräaseita ja ajoneuvoja.

Parosen mukaan tämä on haastavaa, sillä yksin toimivia tekijöitä on mahdottomampi torjua.

– Niitä on haastava estää. Eurooppalaisen turvallisuusviranomaisen ja poliisien tiedustelupalvelun yhteistyö on mahdollistanut pidätyslukujen nousun. On pystytty osoittamaan, että verkostoja on pystytty ajamaan alas ja tuhoamaan.

Suomi ei ole lintukoto

– Euroopan maat ovat yksilöllisiä tapauksia. Ranska ja Belgia ovat jotain aivan muuta kuin Tanska tai Ruotsi. Suomi tulee käytännössä jihadistisen liikehdinnän viitekehyksessä pohjoisessa periferiana. Se, että suojelupoliisi ilmoittaa tällaista, niin osoittaa sen, että meilläkin (Suomessa) elävät ja olevat verkostot ovat radikaalimpia ja selkeämmin kiinni terroristisessa verkostossa.

Suomi on kaukaisin periferia mitä Euroopassa voi olla, jos mietitään islamistista terrorismia.

– Siinä, missä jihadistinen liike on salafistisen islamintulkinnan äärimmäinen suuntaus ja ideologinen periferia, niin Suomi on maantieteellinen periferia jihadistisen liikkeen sisällä.

Parosen mukaan lintukoto Suomi ei kuitenkaan ole.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja