Mainos

Kännisekoilun jälkeen lepositeissä sairaalaan viety Sampo Kaulanen: "En ole sen jälkeen juonut tippaakaan"

7:18

Sampo Kaulanen päätyi kesällä alkoholin ja unilääkkeen yhdistelmän ryydittämän illan päätteeksi poliisisaattueessa sairaalaan. Kyläkauppias kertoo MTV:lle, ettei ole juonut alkoholia tuon illan jälkeen.

Sampo Kaulanen puhui julkisuuden varjopuolista SuomiAreenassa heinäkuussa 2018. Katso video yllä!

Kyläkauppias Sampo Kaulanen kirjoitti blogissaan heinäkuussa 2018 univaikeuksistaan, ylivilkkaasta mielestä sekä illasta, jona hän yritti helpottaa oloaan juomalla itsensä humalaan ja ottamalla unilääkkeen.

Aggressiivisesti ja sekavasti käyttäytynyt kyläkauppias vietiin lopulta lepositeissä ambulanssissa poliisisaattueessa Rovaniemen keskussairaalaan.

Kaulanen kirjoitti varanneensa ajan psykiatrin vastaanotolta, jossa esiin oli nostettu kysymys siitä, olisiko mahdollista että miehellä on adhd eli aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö.

Sampo Kaulanen kertoo kuulumisiaan MTV.fille pari kuukautta tapahtuneen jälkeen. Kaulanen kävi blogitekstinsä mukaisesti psykiatrin vastaanotolla.

– Minulla epäiltiin jo nuorempana tarkkaavaisuus- ja keskittymishäiriötä. Löysin yhden lääkärinlausunnon vuodelta 2004, jossa sanottiin, että sitä pitäisi tutkia. En kuitenkaan siinä vaiheessa joutanut, Kaulanen kertoo.

– Nyt sitten aihetta alettiin käydä perusteellisemmin läpi. Psykiatri suositteli, että lähdetään koittamaan adhd-lääkitystä. Jos lääke ei vaikuttaisi, se vain kiihdyttäisi tarkkaavaisuushäiriötä, sillä kyseessä on amfetamiinijohdannainen lääke.

Niiltä, joilla on tarkkaavaisuushäiriö, tuo lääke niin sanotusti laskee kierroksia. Kaulaselle on käynyt lääkkeen käytön myötä juuri näin.

– Syke ja verenpaine alkoivat pudota. Kyllä sen huomaa yleisfiiliksessäkin: pystyn keskittymään kymmenen asian sijasta myös ihan vain yhteen, Kaulanen toteaa.

Kyläkauppiaan mukaan adhd:ssa on ollut hyviäkin puolia, sillä hän on pystynyt hallitsemaan sekaviakin kokonaisuuksia ilman, että niin sanotusti lanttu leikkaa kiinni.

– Huono puoli on ollut se, että jos on kymmenenkin asiaa avoinna aikaan ja pää pulputtaa tavaraa koko ajan, pahimmillaan se ei katkea missään vaiheessa, siinä häviävät yöunetkin ja sitä menee voimattomaksi, kun keho ei pääse palautumaan missään vaiheessa. Lääkitys on ollut hyödyllinen, sillä se on hiljentänyt päänsisäistä mölinää.

Lapsena ja nuorena koulussa esimerkiksi kokeisiin lukeminen oli Kaulaselle hankalaa.

– En ole ikinä pysynyt tekstissä. Sivunkin jos lukee, niin ajatukset harhailevat jo jossain ihan muualla, kauppias sanoo.

– Mutta siihen aikaan tuollaista ei tutkittu mitenkään. Ja kun se turhautuneisuus purkautuu sitten muulla tavalla. Minulla se purkautui niin, että aloin häiriköimään ja vetämään kaikenlaista show'ta. Se teki opiskeluajan vaikeaksi.

Edellä mainittu heinäkuinen ilta, jolloin Sampo Kaulanen joi itsensä humalaan, otti unilääkkeen ja lähti läheiseen ravintolaan oluelle, päättyi siis ikävästi. 

Seuraavana aamuna Kaulanen heräsi sairaalasta. Kotona Minttu Kaulanen kertoi miehelleen edellisen yön tapahtumista. Minttu kirjoitti tapahtumista omassa blogissaan Idealista.fi-sivustolla.

– Se oli sen verran härö case, että apua oli pakko saada. En muista edelleenkään siitä illasta mitään. Kun kuulin, miten olin toiminut, höpissyt sekavia ja toiminut siten, mitä ei tulisi edes puhtaasti kännissä mieleen, se säikäytti aika helvetisti. Se laittoi miettimään, että minkälainen ongelma pään sisällä onkaan, Sampo Kaulanen sanoo.

Mikä adhd?

 • Adhd on tavallinen kehityksellinen neuropsykiatrinen oirekuva.
 • Adhd tulee englanninkielisistä sanoista Attention Deficit Hyperactivity Disorder.
 • Ydinoireet ovat tarkkaamattomuus, ylivilkkaus ja impulsiivisuus.
 • Oireet näkyvät ja painottuvat yksilöllisesti ja ne haittaavat jokapäiväistä toimintakykyä.
 • Perinnölliset tekijät sekä synnynnäiset rakenteelliset ominaisuudet ja erilaiset psykososiaaliset tekijät voivat myös selittää adhd:tä.
 • Hoitamattomana adhd voi haitata opintoja ja myöhemmin työllistymistä sekä suurentaa psykiatristen häiriöiden, syrjäytymisen ja päihteiden käytön riskiä.
 • Lisätietoa löytyy Adhd-liiton nettisivuilta.

– Onhan porukkaa ennenkin kuollut lääkkeiden ja alkoholin yhteisvaikutuksesta. Kyllä se säikäytti.

Mikä on Sampo Kaulasen suhde alkoholiin tällä hetkellä?

– En ole tapahtuneen jälkeen ottanut yhtään. En ole mitään raittiuslupauksia alkanut tekemään, se kuulostaa enemmän alkoholistimantralta, mutta ei ole vain ollut tarvetta ottaa alkoholia, Kaulanen kertoo.

– Silloin kesälläkin oli tarkoitus vain vetää lärvit ja nukahtaa. Menin vain humalapäissäni nakkaamaan pillerin sinne joukkoon. Se oli aikamoinen virhe. Tuollaista ei ole tapahtunut ikinä ennen. Filmi on vähän viinasta katkeillut, mutta tuosta illasta en muista mitään. En yhtään mitään. Se on tosi pelottavaa.

Kaulasen mukaan adhd-lääkitystä ei ole pakko käyttää päivittäin.

– Jos tarvitsee buustia päivään, niin jättää vain napit ottamatta. Tarkkaavaisuushäiriössä on monia hyviäkin puolia. Olisi hienoa jos sen saisi hallintaan ja pystyisi hyödyntämään niitä, Sampo toteaa.

Minttu Kaulanen on kuvaillut mediassa, että hänen aviomiehensä on muuttunut adhd-lääkityksen myötä "vähän tasapaksuksi ja tunneköyhäksi".

– Lääke on leikannut tehokkaasti tunnepiikkejä niin ylhäältä kuin alhaaltakin. Totta kai se on Mintullekin uusi juttu, että olen tasaisen tappavan tylsä ja kaikki käy, Sampo Kaulanen kuvailee.

– Tämä on uudenlainen vaihe elämässä. Puolitoista kuukautta (aika, jonka Kaulanen on käyttänyt adhd-lääkitystä) on kuitenkin lyhyt aika elämässä. Toivotaan, että suunta on nyt parempaan päin.

Sampo ja Minttu Kaulasella on yksi yhteinen lapsi, tytär nimeltä Rianna. Riannan lisäksi Sampolla on entuudestaan yksi ja Mintulla kaksi tytärtä.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.