Mainos

Kannattaako satsata UV-vaatteisiin?

Hyvä vaihtoehto aurinkosuojavoiteille on pukeutuminen peittäviin, oikein valittuihin vaatteisiin. Nykyään on tarjolla erityisesti auringolta suojautumiseen tarkoitettuja, niin sanottuja UV- tai auringonsuojavaatteita. Aivan tavallinen vaate voi tosin suojata näitä erityisvaatteita enemmän.

UV-vaatteet ovat standardisoituja testaamiseen suhteen

Jotta vaatteen voi luokitella suojavaatteeksi, sen suojakertoimen pitää olla vähintään 30, kertoo Säteilyturvakeskuksen erikoistutkija Lasse Ylianttila.

– Yleensä tekstiilin kudonta vaikuttaa sen suojauskykyyn ja sen saamaan suojakertoimeen. Vaatteessa voi lisäksi olla suihkutettua suoja-ainetta.

– Osassa vaatteita ei suojakerrointa määriteltäessä ole tosin otettu huomioon kastumista, venymistä tai kulumista, Ylianttila lisää.

Myös tavallinen vaate suojaa auringolta

Vaatteilla suojakerroin vaihtelee materiaalista riippuen. Myös se, kuinka paksu ja tiheä neulos on, vaikuttaa suojakertoimeen, Ylianttila kertoo.

– Säteilyturvakeskuksen testissä ohuen silkkipaidan suojakerroin oli noin viisi, T-paitojen kymmenestä ylöspäin jopa sataan asti. Joidenkin puuvillavaatteiden suojakerroin tosin heikkenee niiden kastuessa.

Jonkinlaista osviittaa vaatteen suojakertoimesta antaa se, kuinka hyvin valo menee kankaasta läpi. Tummempi vaate päästää säteilyä yleensä läpi heikommin, kuin vaalea, sanoo Ylianttila.

– Suurin suojakerroin oli Säteilyturvakeskuksen testissä mustilla farkuilla, noin 2 000.

Tärkeintä suojaavan vaatteen valinnassa on mukavuus

Tärkeintä suojaavan vaatteen valinnassa on se, että se ei ole liian kuuma eikä kireä. Myös päähine on tärkeä, Ylianttila muistuttaa.

– Liian kuuma tai muuten epämukava vaate riisutaan pois. Kireä vaate päästää valoa iholle löysää vaatetta helpommin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.