Kannattaako oma seksihistoria paljastaa uudelle kumppanille?

"Monenko kanssa olet mennyt sänkyyn?" Kaikkea omasta menneisyydestä ei tarvitse kertoa uudelle kumppanille.

Kaikilla on niin kutsuttu seksimenneisyytensä, eli seksihistoria, joka tekee sinusta ihmisen, joka tänä päivänä olet. Elämänkokemukset ylipäätänsäkin ovat hyvin opettavaisia hetkiä, vaikka tulisikin tehtyä matkan varrella myös virheitä. Tai etenkin silloin.

Seksihistorialla on tapana pulpahtaa esiin aika ajoin. Aina kun aloitat uuden parisuhteen tai rennommankin tapailusuhteen, kukamitämissämilloin-kysymykset alkavat lennellä keskustelun lomassa. Se, mitä päätät jakaa toiselle, on täysin oma asiasi, mutta samalla on olemassa tiettyjä eettisiä sääntöjä. Jos sinulla on esimerkiksi jokin tarttuva sukupuolitauti, tulisi siitä kertoa kumppanille.

Mitä muuta kumppanille pitäisi kertoa, ja mitkä asiat voit halutessasi jättää kertomatta? Glamourin haastattelemat asiantuntijat, seksiterapeutti Vanessa Marin ja psykoterapeutit Leslie C. Bell ja Veronica Vaiti kertovat vinkkinsä.

1. ÄLÄ paljasta entisten sänkykumppaneidesi lukumäärää

Lukumääräsi on täysin oma asiasi, joten voit kertoa sen kumppanillesi oman harkintasi mukaan.

– Se saattaa tuoda pintaan paljon tunteita, moralisointia ja epävarmuutta kummankin puolelta... mutta olemme kaikkien elämämme kokemusten summa, sanoo Vaiti.

On tärkeää, että jos päätät kertoa tuon maagisen luvun kumppanillesi, olet myös sinut luvun kanssa. Muuten et kestä reaktiota, olipa se millainen tahansa. Jos päätät, ettet halua avata menneisyyttäsi, voit kokeilla seuraavia tapoja kiertää asiaa:

"Mielestäni emme tunne vielä niin hyvin. Katsotaan ensin, mihin olemme menossa."

tai

"Se on yksityistietoa, se pitää ansaita."

2. KERRO, jos sinulla on jokin sukupuolitauti

Jos seksuaalihistoriaasi kuuluu sukupuolitauteja, voi aihetta olla vaikea käsitellä, mutta silti niin pitää tehdä – erityisesti siksi, että jotkut taudit, kuten herpes ja HPV, voivat tarttua kondominkäytöstä huolimatta.

Jos haluat vastauksia, eikä kumppanisi halua niitä antaa, on syytä huolestua.

– Jos potentiaalinen kumppani ei ole valmis kunnioittamaan sitä, miltä sinusta tuntuu, se puhuu suuremmasta ongelmasta, sanoo Vaiti.

Jos sinulla on ollut jokin sukupuolitauti, joka on ollut hoidettavissa – ja hoidettu –, kuten klamydia, ei sinun Marinin mukaan tarvitse jakaa tätä tietoa.

– Jos se ei ole uhka kumppanillesi, ei ole mitään syytä kertoa.

3. ÄLÄ hiillosta kumppaniasi kondomin käytöstä

Kuumien leikkien tuoksinassa jotkut voivat vahingossa unohtaa käyttää kondomia, toisille käyttämättä jättäminen on ennemminkin sääntö kuin poikkeus. Bellin mukaan kumppanin kondomihistoriaan ei kannata takertua, eikä siitä tarvitse puhua, ellei kondomin käyttämättä jättämistä ole seurannut sukupuolitauti.

4. EHDOTA, että kävisitte sukupuolitautitesteissä

On täysin hyväksyttävää kysyä tuoreelta kumppanilta, milloin tämä on viimeksi käynyt testaamassa mahdolliset sukupuolitaudit. Jos siitä on jo aikaa, voit ehdottaa, että kävisitte yhdessä. Jos kumppani ei suostu, sinun pitää päättää, miten toimit.

– Et voi kontrolloida sitä, käykö hän testeissä vai ei, muistuttaa Bell, ja jatkaa, että vain omaa käyttäytymistään voi kontrolloida.

Jos sinusta ei tunnu hyvältä harrastaa seksiä jonkun sellaisen kanssa, joka ei ole testeissä käynyt, eikä sitä aio tehdä, sinulla on oikeus vetäytyä petipuuhista.

5. KESKUSTELE siitä, millaista ehkäisymuotoa käytätte

Vaikka söisitkin ehkäisypillereitä, voit ilmoittaa kumppanillesi, että kondomia käytetään myös.

– Suosittelen vahvasti, että uusien kumppaneiden kanssa käytetään kondomia, sanoo Marin, ja muistuttaa, etteivät kondomitkaan suojaa täysin sukupuolitaudeilta.

Jos kumppanisi ei halua käyttää kondomia, on taas omalla vastuullasi, miten toimit. Voit aivan hyvin kieltäytyä seksistä, vaikka olisitte jo alasti ja peiton alla.

Lähde: Glamour


Lue myös:

    Uusimmat