Kannattaako ex-kumppanille antaa uusi mahdollisuus? Asiantuntija vastaa!

Parisuhde ei aina mahdollisesti pääty niin kuin saduissa. Ero voi johtua useista eri syistä. Parisuhdeasiantuntija kertookin MTV Lifestylen lukijoille vinkkejä eron käsittelyyn tai yhteen paluun mahdollisuuden selvittämiselle.

Eroaminen ei koskaan ole helppoa. Joskus kyseessä on monen kymmenen vuoden suhteen kariutuminen tai lyhyen kesäromanssin kaatuminen. Syitä eroon on paljon, mutta kannattaako entiselle kumppanille todella antaa uusi mahdollisuus? Parisuhdeasiantuntija Elli Raipela vastaa.

– Toisinaan päädytään eroon seikoista, mitkä olisivat korjattavissa, mutta työkalut korjaukseen puuttuvat. Silloin saatetaan ihmetellä, että miksi ollenkaan erottiin. Tykkäämisen taso voi olla siis korkea edelleen, mutta ristiriidat vain paisuivat sietämättömiksi, parisuhdeasiantuntija kuvailee.

Raipelan mielestä olisi hyvä, jos jo parisuhteen aikana pidettäisiin silmällä niitä asioita, jotka ovat menossa vikaan. Parisuhdeasiantuntija kuitenkin tietää, että aina asioiden tarkastelu ei onnistu tunteiden ollessa niin pinnassa. Usein eron partaalla ei myöskään välttämättä enää näe toisessa sitä hyvää, mitä hänessä on.

Raipelan mielestä erouhka tai itse ero saattavat saada ihmisen tutkailemaan itseään ja toimintatapojaan. Tällöin ihminen saattaa itsensä tarkastelun kautta muuttaa ajatteluaan ja toimintaansa.

– On varsin tavallista, että erotilanteissa joku huokaa, että ”nyt vasta tajuan, miten typerästi suhteessa toimin.” Muutostarve itsessä ja halu korjata toimimattomia malleja on mielestäni seikka, jossa ex-kumppanille voi hyvinkin antaa uuden mahdollisuuden korjata suhdetta.

– On lienee tarpeetonta palata vanhaan suhteeseen, mikäli mitään muutosta ei toisessa eikä itsessä ole tapahtunut; sama vanha jatkuu entisellään ja taas petytään, Raipela jatkaa.

Ero ei yleensä johdu vain toisesta osapuolesta. Tämän takia onkin äärimmäisen tärkeää, että molemmat osapuolet pysähtyvät tarkastamaan niitä asioita, jotka johtivat eroon. Tällöin myös molempien tulee tehdä korjausliikkeitä, jos halutaan suhteen toimivan eron jälkeen.

Päihteiden liiallinen käyttö on yksi eroon johtavista syistä

Raipela kertoo, että päihderiippuvaisille on tyypillistä luvata kumppanilleen muuttavansa juomiskulttuuriaan. Aina näin ei kuitenkaan todellisuudessa sitten käy.

– Kun erouhka tai ero sitten todentuu, alkoholisti tavallisesti lupaa entistä kiihkeämmin raitistua tai vähentää juomistaan.

Asiantuntijan mukaan kannattaa muistaa, että riippuvuus ei olisi riippuvuus, jos siitä todella pääsisi helposti eroon. Riippuvuudesta eroon pääseminen vaatii motivaation lisäksi myös käytännön toimia.

– Jos ex-kumppani ei ala tehdä itsensä kanssa töitä päästäkseen riippuvuudestaan eroon, ei ole syytä luottaa, että suhteeseen palaaminen asian korjaisi, Raipela muistuttaa.

Päihderiippuvainen henkilö on mukava, osaava, hyvä, rakastettava siinä määrin kuin muutkin ihmiset ja selvin päin mahdollisesti juuri sellainen henkilö, kenen kanssa haluaisikin suhteen. Valitettavasti usein juominen sitten pilaa yhdessäolon ja koko parisuhteen.

– Pelkkiin lupauksiin ei kannata luottaa, mutta mikäli todella näkee toisen muuttuneen, yhteen palaaminen on varmasti mahdollista, asiantuntija summaa. 

Lue myös:

    Uusimmat