Mainos

Kannabiksen käyttö voi aiheuttaa psykoosin

Kannabiksen käyttö lisää huomattavasti riskiä sairastua psykoosiin, kertovat uudet tutkimustulokset. Suomen Psykiatriyhdistyksen mukaan sairastumisriski on sitä suurempi mitä runsaampaa käyttö on ollut.

Psykoosi on mielenterveyshäiriö, jossa ihmisen todellisuudentaju on selvästi hämärtynyt. Psykoosisairauksista vakavin on skitsofrenia.

Tutkimustiedon lisääntyminen on murentanut myyttiä kannabiksesta harmittomana päihteenä. Maastrichtin yliopiston professorin Jim van Osin tutkimusryhmän tutkimuksen mukaan kannabiksen käyttö lisää psykoosiin sairastumisen riskiä niillä, jotka eivät ole elämänsä aikana kärsineet lainkaan psykoosioireista.

Tulokset osoittavat vääräksi käsityksen, että yhteys kannabiksen ja psykoosin välillä selittyy jo ennen huumeen käytön aloittamista alkaneiden psykoosioireiden itselääkinnällä.

Van Os luennoi torstaina Psykiatripäivillä Helsingissä.

Johtava ylilääkäri Pekka Heinälä A-klinikkasäätiöstä pitää van Osin tutkimusryhmän tuloksia merkityksellisinä.

-Tutkimuksessa tulee hyvin selkeästi esiin se, mitä kannabiksen käyttöön liittyviä vakavia mielenterveysongelmia voi olla eli noin kaksinkertainen riski sairastua kannabiksen aiheuttamaan psykoosiin verrattuna niihin, jotka eivät ole altistuneet kannabikselle.

-Tämä on mielestäni tulkittava kansanterveydellisestikin hyvin merkittäväksi riskiksi.

Riskiryhmänä lapset

Van Osin mukaan keskeiset tekijät sairastumisen näkökulmasta ovat kannabiksen käyttäjän ikä, käytön runsaus sekä säännöllisyys. Alle 16-vuotiaiden ei pitäisi koskea kannabikseen lainkaan. Myös Heinälä on samoilla linjoilla.

-Lapset ovat riskiryhmä. Vetoaisin tässä vanhempiin, että he seuraisivat, missä lapset kulkevat, ja pyrkisivät mahdollisimman tehokkaasti puuttumaan siihen, etteivät lapset pääse tekemään kannabiskokeiluja. Yleensä kannabiskokeilut liittyvät toveripiiriin.

Heinälä sanoo, että mitä nuoremmalla iällä skitsofrenia puhkeaa, sitä haastavammaksi ja ennusteeltaan huonommaksi sairauden hoito yleensä tulee.

Kannabiksen käyttö on lisääntynyt Euroopan unionin alueella kymmenen viime vuoden aikana. Suomessa sitä on joskus kokeillut enemmän kuin yksi kymmenestä 15-34-vuotiaasta.

Heinälä arvioi, että nuorten suhtautuminen kannabikseen on muuttunut viime vuosina aiempaa kriittisemmäksi ja sitä kokeillaan vähemmän. Suurissa asutuskeskuksissa kokeilut ovat silti varsin yleisiä.

-Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla noin joka viides 16-18-vuotias nuori on jossain vaiheessa kokeillut kannabista.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.