Kanien kauneuskisoissa kruunattiin jänismäinen ja majesteetillinen uros

Tanskalaiset tuomarit rankkasivat Kekrinäyttelyssä keimailleita kaniineja kahden standardin mukaan. Voittajilta vaadittiin missinmittoja ja karismaa.

Karvan verran jäi belgianjänis täydellisestä eurooppalaisella mittapuulla mitattuna. Hyvin jänismäiseksi kehuttu, majesteetillisella olemuksella varusteltu Jagu-uroskani sai 97,5 pistettä sadasta ja voitti kanien kauneuskisat Eurooppa-standardien luokassa.

– Jokaiselle kanirodulle on olemassa oma kauneusihanne, oikealta nimeltään rotustandardi, kertoo 25 vuotta kaneja kasvattanut Laura Mehtonen.

Rotustandardeja on erilaisia. Viikonlopun näyttelyssä käytössä olivat Pohjoismainen- ja Eurooppa-standardi.

– Standardien eron huomaa siinä, että eri kanit voittavat. Viikonloppuna palkittiin neljä eri kania. Molemmissa standardiluokissa palkinnon saavat sekä uros- että naaraskani, Mehtonen sanoo.

Pohjoismaisen standardin mukaan näyttelyn kauneimmaksi kaniksi kruunattiin perle-egern rotuinen Frida-neiti. Tulos 95,5 pistettä sadasta on vallan mainio. Nyt sietää saada kepin sijasta sitä porkkanaa.

Mehtosen hermeliinikani ylsi Pohjoismaisen standardin kisoissa hopeasijalle ja kääpiöperhoskani neljännelle. Mahtoivat jälkimmäisen korvat heilua kateudesta. 

Onks korvat hyvin, näkyyks hampaat?

Rotukaniinikisoihin valmistaudutaan syöttämällä ja hoitamalla hyvin rodunomaista kania. Pörröisen kisaajan tulee ryhtyä hyvissä ajoin puputtamaan reilusti heinää, sillä kunnon lihasmassa on kisan voiton edellytys. Nämä missit eivät joudu näkemään nälkää.

Aterioiden lisäksi välistä ei tule jättää manikyyria: tuomarit nimittäin tarkastavat kisakanin jokaisen kynnen varmistaakseen jokaisen niistä olevan paikallaan ja oikean värinen. Kynsilakalla ei näitä kaneja tuhrita. Lisäksi kisaajien harvalukuisten hampaiden tulee olla oikeassa asennossa, ja korvien sentilleen oikean mittaiset.

– Hyvä rotukani on missinmitoissa oleva rodunomainen näyttelykani, jolla on luontainen kyky esiintyä. Kanin pitää poseerata kympillä, eikä yrittää imeytyä pöydän läpi, kertoo Mehtonen.

Hän toteaa, ettei kanien luonnetta voi muuttaa kuin jalostusvalinnoilla. Kuten mitaliensa vieressä poseeraavista voittajakaneista huomaa, ryhdikkyys ja itsevarmuus erottuvat myös tiheän karvapeitteen läpi.

Kaniharrastus ei ole vain tyttöjen juttu

Heikommin sijoittuneille kaneille tarjoutuu tilaisuus revanssiin jo ensi vuonna, kun Tanskassa järjestetään kanien Eurooppa-näyttely. Kisaan osallistuu 11 000 pitkäkorvaa – parasta loistaa bunnywalkilla!

Kaninäyttelyitä on järjestetty Suomessa 1980-luvulta lähtien. Suomessa kaninkasvatus mielletään helposti tyttöjen puuhaksi, mikä näkyy myös palkintolistoilla. Sekä Pohjoismaisen- että Eurooppa-standardin voittajien kärkikymmenikköön mahtuu vain kaksi kania, joilla on miesomistaja. 

Toisin on muualla.

– Pohjoismaissa ja Euroopassa kaniharrastus on 50–70-vuotiaiden miesihmisten juttu. Kisavoitoista taistellaan verisesti, hymähtää Mehtonen.

Hänen mielestään kisojen paras anti on tosin muiden kanihenkisten ihmisten tapaaminen, vaikka toki suloisissa kaniineissakin silmä lepää.

***


Lue myös:

    Uusimmat