Mainos

Kanerva: Venäjän kutsua Nato-neuvotteluihin pohdittava yhdessä Ruotsin kanssa

2:03

Venäjä kutsuu Itämeren alueen Nato-maat sekä Suomen ja Ruotsin neuvotteluihin Moskovaan. Eduskunnan puolustusvaliokuntaa johtavan Ilkka Kanerva mukaan vastausta täytyy pohtia yhdessä muiden maiden kanssa.

Venäjän kaavailemien neuvotteluiden aiheeksi on ilmoitettu Itämeren alueen turvallisuus ja Euroopan sotilaspoliittiset asiat. Neuvottelut on määrä pitää Moskovassa syyskuussa. Suomessa odotetaan parhaillaan virallista neuvottelukutsua.

Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) katsoo, että vastausta on harkittava tarkkaan.

– Kyllä meidän täytyy tällainen asia koordinoida. Ensisijassa tietysti Ruotsin kanssa. Ja täytyy vähän myöskin katsella ympärillemme, että mikä tämän poliittinen signaaliarvo on, Kanerva sanoo.

Osittain imagopolitiikkaa

Tämänhetkisen tiedon mukaan kyseessä olisi asiantuntijoiden tapaaminen. Toisin sanoen esimerkiksi ministereitä tai muuta valtionjohtoa ei Moskovaan matkustaisi.

Aleksanteri-instituutin tutkija Hanna Smith pitää neuvottelutarjousta osana Venäjän muuttunutta linjaa.

– Venäjä on jo vähän aikaa hakenut jonkinlaista liennytystä jännittyneeseen tilanteeseen, ja tämä tarjous sopii aika hyvin tähän ajatteluun. 

Osittain kyse on Smithin mukaan Venäjän tarpeesta luoda itsestään kuvaa aloitteellisena ja sovittelevana suurvaltana. Neuvotteluilla on kuitenkin imagopolitiikkaa laajempi merkitys.

– Tällaisessa tilanteessa lähestulkoon kaikki neuvottelut on aika merkittäviä. Ja erityisesti tällainen asiantuntijatason tapaaminen on merkittävä, koska siihen ei liity kovaa poliittista jännitettä, Smith arvioi.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.