Kanariansaarten paikalliset asukkaat ovat saaneet tarpeekseen turismista: "Elämänlaatu täällä on romahtamassa"

Kanariansaaret ovat suositumpi turistikohde kuin koskaan, mutta paikalliset ja saarten luonto kärsivät sen haittavaikutuksista.

Vuosikymmeniä suomalaistenkin suosikkimatkakohteena olleet Kanariansaaret ovat saaneet tarpeekseen – tai ainakin niiden asukkaat ovat.

Lukuisten medioiden, kuten New York Postin, mukaan Kanariansaarten asukkaat suunnittelevat nälkälakkoja ja protesteja liiallisiin mittakaavoihin paisunutta turismia ja paikallisviranomaisten päätöksiä vastaan.

Turismin sanotaan hinnoitelleen paikalliset ulos asuntomarkkinoilta ja ajaneen heidät asumaan muun muassa autoissaan ja jopa luolissa. 

Paikallisten huonontuneet olot ja kahden uuden hotellin rakentaminen ovat saaneet paikalliset perustamaan protesteja järjestäviä ryhmiä, kuten "Kanariansaaret ovat saaneet tarpeekseen" (Canarias Se Agota) ja "Kanariansaaret ovat uupuneita" (Canarias se exhausts).

Paikalliset vaativat kestävämpää turismia

Euronewsin mukaan Kanariansaarilla vieraili vuonna 2023 ennätykselliset 14,1 miljoonaa ulkomaista turistia. 

– Näillä saarilla olemme olleet aina hyvin vastaanottavaisia turisteja kohtaan, mutta tahdomme kestävämpää turismia, Ruben Zerpa Kanariansaaret ovat saaneet tarpeekseen -ryhmästä kertoo Euronewsin mukaan brittimedialle.

Zerpa kertoo tienaavansa kuussa 900 euroa, mutta jo asunnon vuokra yksinään on 800 euroa.

Protesteja organisoiva Ivan Cerdena Molina kertoo The Olive Press -medialle, etteivät he halua missään nimessä kieltää turismia kokonaan.

– Meillä ei ole mitään yksittäisiä turisteja kohtaan, mutta toimiala kasvaa ja kasvaa ja käyttää niin paljon luonnonvaroja, ettei saari enää kestä. Airbnb ja Booking.com ovat kuin syöpä, joka kuluttaa saarta pala palalta. Alan hyödyt eivät valu tavallisille ihmisille, joiden palkat eivät ole nousseet vuosiin, elämänlaatu täällä on romahtamassa, Molina sanoo The Olive Pressille.

Luonnonsuojeluyhdistysten mukaan Kanariansaarten paikallisviranomaiset hyväksyvät hankkeita, jotka vain pahentavat jo olemassa olevaa tilannetta ja lisäävät muun muassa vesipulaa saarilla, kirjoittaa CNN.

Nälkälakkoja ja protesteja

Kanariansaaret ovat saaneet tarpeekseen -ryhmä aloitti BBC:n mukaan nälkälakon torstaina 11. huhtikuuta.

Mielenosoittajat vaativat hotellin ja rantalomakohteen rakentamisen pysäyttämistä Teneriffan saaren eteläosassa sekä lykkäystä kaikkiin matkailun kehittämishankkeisiin.

– Joko [paikalliset viranomaiset] kuuntelevat tai nämä ihmiset laittavat henkensä alttiiksi, ryhmän puhemies Pérez Flores kommentoi BBC:n mukaan paikallismedialle.

Lisäksi luonnonsuojeluyhdistykset ovat organisoineet protesteja alkavaksi 20. huhtikuuta.

Rakennusten seiniin on ilmestynyt myös turismin vastaisia graffiteja, joissa muun muassa kehotetaan turisteja lähtemään takaisin kotiin.

The Olive Pressin haastattelemat ravintolatyöntekijät pitävät turismin vastaista liikehdintää outona ja jopa epäreiluna, sillä moni menettäisi työnsä ilman turismia.

– Se on hieman hassua ja epäreilua. Ilman turismia minulla ei olisi työtä ja se tuo rahaa saarelle. Covidin aikana Teneriffa oli kuin kummituskaupunki ja se oli kamalaa, Las Playas de las Americasissa sijaitsevan Giddy Goose -pubin työntekijä Terrilea Clayton toteaa.

Katso myös: Jeff löysi oman kotinsa Airbnb:stä – varoittaa muita lomahuijauksesta

Jeff löysi oman kotinsa Airbnb:stä – varoittaa nyt muita lomahuijauksesta 2:18
Jeff Branch perheineen oli asunut uudessa lukaalissa vasta nelisen kuukautta. Asunto kuitenkin pääsi yllättämään heidät lomamatkan aikana: mies sai viestin, jonka mukaan kotia on voinut vuokrata Airbnbssä!

Lue myös:

    Uusimmat