Kanadasta Suomeen muuttanut Katja uskoo löytäneensä avannosta syyn suomalaisen onnellisuuteen: "Yllätyksekseni jäin täysin koukkuun siihen"

93-vuotias avanto-Erkki 7:00
93-vuotias avanto-Erkki pulahtaa hyiseen veteen: "Miun kunnon salaisuus on avanto, kova työnteko ja ruisleipä"

Helsinkiin Kanadasta muuttanut journalisti Katja Pantzar uskoo, että avantouinti ja muut "epämiellyttävyydet" tekevät suomalaisista maailman onnellisimman kansan.

Suomi sijoittuu ykköseksi kansainvälisessä onnellisuusvertailussa. Avantouinti on yksi syy suomalaisten onnellisuuteen. Näin uskoo Helsingissä asuva journalisti Katja Pantzar.

Katja itse ui meressä melkein joka päivä vuoden ympäri, ja pitääkin tätä oman hyvinvointinsa avaintekijänä, kertoo CNN.

Suomalainen nauttii "rankoista asioista"

Suomalais-kanadalainen Katja kasvoi Kanadassa eikä koskaan olettanut olevansa kylmästä vedestä nauttiva ihminen. Sitten hän muutti Suomeen.

– Kun muutin Suomeen, huomasin, että ihmiset vaikuttivat saavan iloa asioista, joiden tekeminen vaatii tietynlaista luonteenlujuutta, kuten pyöräilemisestä -20 asteen säässä. Huomasin myös heidän rakkautensa jäissä uimista kohtaan, Katja kuvailee.

Ensimmäinen kerta avannossa oli kamala

Tavattuaan suomalaisia avantouimareita Katjakin uskaltautui kokeilemaan. Ensimmäinen kerta oli niin kivulias, että hän oletti sen jäävän viimeiseksi.

– Sitten outoja asioita alkaa tapahtua: kihelmöit kaikkialta, tunnet olosi lämpimäksi ja alat tuntea olosi hyväksi, Katja muistaa.

Saunan jälkeen hän oli jo muuttanut mielensä.

– Yllätyksekseni jäin täysin koukkuun siihen. Lienee tarpeetonta sanoa, että siitä eteenpäin se kehittyi addiktioksi. Nyt voin uida pientä ympyrää 30 sekuntia tai minuutin, Katja sanoo.

Hän halusi selvittää, miksi avantouinti tekee ihmisestä niin energisen ja onnellisen, ja otti yhteyttä professori Hannu Rintamäkeen, joka oli vuosikymmeniä tutkinut arktisen sään vaikutuksia ihmiskehoon.

Avantouinti vapauttaa endorfiinia

Katja sai kuulla, että jäinen vesi panee kehon vapauttamaan endorfiinia, joka tekee olosta upean. Uiminen saa kehon tuottamaan myös serotoniinia ja oksitosiinia. Jäinen vesi myös virkistää verenkiertoa ja polttaa kaloreita. Avannon jälkeinen sauna rentouttaa ja parantaa osaltaan verenkiertoa.

Osansa on sisukkuudellakin: Katja huomasi pian, miten suomalaiset saavat mielihyvää tekemällä asioita, jotka ovat epämukavia.

– Sisu on Suomen 500 vuotta vanha, kansallinen konsepti, joka kääntyy karkeasti rohkeudeksi, luonteen lujuudeksi tai sinnikkyydeksi, tai, jos pidät tästä enemmän, se tekee sinusta koviksen, Katja kuvaa.

Suomalainen ei valitse helppoa tietä

Hän huomauttaakin, ettei suomalainen valitse helppoa tietä: hän kerää marjat metsästä sen sijaan, että ostaisi ne valmiina, ajelee pyörällä töihin pakkasella ja pakottaa lapsensakin ulos leikkimään myös "huonolla" säällä.

– Jos tulisit tänne keskellä talvea ja hyppäisit raitiovaunuun, voisit ihmetellä, mistä se "maailman onnellisin maa" -tarina tulee, koska pohjoismaiset ihmiset eivät ole kaikkein hymyilevimpiä ja small-talkiin taipuvaisimpia ihmisiä, Katja sanoo.

Hän uskoo, että sisukkailla suomalaisilla ei ole aikaa "etsiä" onnea, vaan he ovat tyytyväisiä saadessaan toteuttaa sisukkuuttaan arjessa – siihen viittaa jo sananlaskukin "onni ei tule etsien, se tulee eläen".

Turisteille Katja suosittaakin urheaa uintireissua esimerkiksi helsinkiläiseen Allas Sea Pool -uimalaan, jossa pääsee pulahtamaan mereen.

Lue myös:

    Uusimmat