Kanadan juniorijääkiekkoilusta paljastui skandaali – oikeusjutussa rajuja yksityiskohtia

Jääkiekkomaailmaa puhututtaa nyt raju skandaali, joka nousi pinnalle Kanadasta.

Aiemmin tällä viikolla yksi Kanadan juniorisarjoissa pelannut pelaaja paljasti, että hänet pakotettiin kokeilemaan kokaiinia, kun hän oli tulokaspelaaja Kitchener Rangersin joukkueessa vuonna 2016.

Nyt kaksi entistä pelaaja on laittanut vireille ryhmäkanteen, jossa he väittävät, että 15-17-vuotiaina he ja useat muut pelaajat olivat ”rutiininomaisen kiusaamisen, fyysisen ja sanallisen häirinnän, fyysisen väkivallan, seksuaalisen häirinnän ja seksuaalisen väkivallan” uhreja.

Daniel Carcillo ja Garrett Taylor laittoivat torstaina vireille oikeusjutun Kanadan juniorijääkiekkoa operoivaa CHL:ää ja sen sarjoja OHL:ää, WHL:ää ja QMJHL:ää kohtaan.

Oikeusjutun yksityiskohdat ovat karuja.

Väitteiden mukaan nuoret pelaajat pakotettiin muun muassa masturboimaan joukkuetovereidensa ja valmentajien edessä. Heidät myös pakotettiin hyökkäämään seksuaalisesti joukkuetovereitaan kohtaan, minkä lisäksi heidät pakotettiin ”kuluttamaan” muiden pelaajien sylkeä, virtsaa, siemennestettä ja ulosteita. Heidät myös pakotettiin harrastamaan seksiä eläimien kanssa.

Oikeusjutussa mainitaan myös se, miten pelaajien sukupuolielimiin oli sidottu raskaita esineitä ja niihin oli upotettu myrkyllisiä nesteitä. Tämän lisäksi pelaajien anuksiin oli työnnetty muun muassa jääkiekkomailoja, luutia ja ruokaa. Väitteiden mukaan pelaajat pakotettiin kuluttamaan suuria määriä alkoholia ja laittomia huumeita.

Asiasta kertoo The Hockey News.

Kaksikosta Carcillo pelasi neljän vuoden ajan Kanadan junioriliiga OHL:ssä ennen kuin hän siirtyi ammattilaiseksi. Carcillo voitti Stanley Cupin Chicago Blackhawksin kanssa kaudella 2012-13.

Syytteessä Carcillo väittää, että hän oli ”jatkuvan häirinnän” kohteena kaudella 2002-03, kun hän edusti OHL-seura Sarnia Stingiä. Carcillon mukaan joukkueen valmentaja Jeff Perry ja joukkueen GM Terry Doran olivat tietoisia tapahtumista. Oikeusjutun mukaan väärinkäytökset aiheuttivat Carcillolle pysyviä traumoja. Hänellä on ollut vakavia mielenterveysongelmia, jotka ovat peräisin väärinkäytöksistä. Carcillo kärsii mielenterveysongelmista vielä tänä päivänä.

Oikeusjutussa kerrotaan, että OHL ja juniorisarjojen katto-organisaatio CHL tekivät väärinkäytöksistä epävirallisen tutkinnan, jonka tuloksia ei kuitenkaan julkaistu. Väärinkäytöksistä ei jaettu minkäänlaisia rangaistuksia, eikä väärinkäytösten torjumiseksi tehty toimenpiteitä.

Oikeusjutussa Taylor väittää, että hän oli väärinkäytösten kohteena WHL-seura Lethbridge Hurricanesissa kaudella 2008-09. Taylor väittää, että joukkueen valmentaja Mike Dyck ja GM Roy Stasiuk tiesivät epäasiallisesta toiminnasta, mutta he eivät estäneet sitä millään tavalla. Oikeusjutun mukaan väärinkäyttö jätti Taylorille pysyvät traumat. Hänellä oli väärinkäytösten seurauksena vakavia mielenterveysongelmia ja häntä pidettiin pitkään sairaalahoidossa. Hän kärsii edelleen psykologisista ja fyysisistä vammoista, jotka ovat peräisin väärinkäytöksistä.

Taylorin mukaan joukkueen päävalmentaja Dyck käski häntä tappelemaan 16- ja 17-vuotiaiden joukkuetovereidensa kanssa, jotta joukkueen ”intensiteettitaso” saataisiin korkeammalle. Taylor kärsi yhden tappelun aikana pahoista aivotärähdysoireista ja monet muut joukkuetoverit saivat vammoja tappeluiden takia.

Taylor myös mainitsee muun muassa joukkueen tulokasjuhlat, joihin päävalmentaja Dyck oli antanut luottokorttinsa, jotta joukkueen vanhemmat pelaajat pystyivät ostamaan alkoholia. Tulokaspelaajat oli pakotettu pukeutumaan naisten vaatteisiin ja heidät pakotettiin kuluttamaan suuria määriä alkoholia. Tämä johti siihen, että useat pelaajat meinasivat menettää tajuntansa ja useat joutuivat oksentamaan.

Kuten Carcillo, myös Taylor raportoi, että hän ja muut tulokaspelaajat olivat jatkuvien rasistisien, seksistisien ja homofobisten huutojen kohteena. 

Kaksikosta Carcillo vaikuttaa nykyään aktiivisesti sosiaalisen median puolella, missä hän on tuonut esille muitakin väärinkäytöksiä. Carcillo, 35, pelasi yhteensä kymmenen kauden ajan ammattilaisena, ennen kuin hän lopetti kesällä 2015.

Taylor, 29, jatkoi Kanadan juniorisarjojen puolelta yhdysvaltalaiseen USHL-liigaan, jossa hän pelasi yhdeksän ottelua ennen lopettamistaan.

Lue myös:

    Uusimmat