Entiseltä NHL-jyrältä järkyttäviä paljastuksia tulokaspelaajien kohtelusta – "Haluan ihmisten tietävän totuuden"

Uransa jo lopettanut NHL-jyrä Daniel Carcillo on avautunut Twitterissä kokemastaan hyväksikäytöstä jääkiekkopiireissä. Carcillon mukaan kiusaaminen ja hyväksikäyttäminen tapahtuivat juniorisarja OHL:ssä, joka toimii nuorten pelaajien ponnahduslautana kohti NHL-kaukaloita.

Pääkuvan videolla kuvaa ke-to-yön NHL-kierrokselta.

Carcillo lopetti kiekkouransa vuonna 2015. 429 NHL-ottelua urallaan pelannut ja kahdesti Stanley Cupin voittoa juhlinut rymistelijä kertoi Twitterissä avoimesti kokemastaan hyväksikäytöstä.

Carcillo siirtyi OHL-seura Sarnia Stingin riveihin vuonna 2002. 17-vuotias poika päätti siirtyä OHL:ään suuren kiekkounelmansa NHL:n perässä. Nuori Carcillo ei kuitenkaan osannut arvata, millaisia asioita hän joutuisi tulokaskautensa aikana kokemaan.

– Se oli elämäni vaikein vuosi. Muistan olleeni todella hämmästynyt vuoden alussa. Tiimikaverit löivät meitä tulokkaita joka päivä katki sahatulla melalla, maalivahdin mailalla ja verottivat meitä niin fyysisesti kuin henkisestikin, Carcillo kirjoittaa.

Carcillo joutui tulokaskautensa aikana kokemaan todella tylyä ja karmivaa kohtelua. Tulokaspelaajat joutuivat kokeneempien pelitovereidensa hyväksikäytön uhreiksi koko kauden ajan. Yksi järkyttävimmistä tempauksista tapahtui joukkueen ollessa pelimatkalla. Tulokkaiden matkanteko oli kaukana mukavasta, vaikka matka vieraspeliin kesti vain 45 minuuttia.

– Bussin vessaan tungettiin 6-7 tulokasta samanaikaisesti, kun veteraanipelaajat sylkivät ja heittivät purutupakkansa jämiä oven ilma-aukoista sisään. Kaksi meistä sai tarpeekseen ja lähdimme ovesta nyrkit heiluen. Emme kokeneet enää ”kuuma laatikko” -hoitoa, Carcillo kirjoittaa.

Päivittäinen elämä kiusaajien kanssa ei ollut helppoa. Kiusaajat olivat niitä samoja tyyppejä, joiden kanssa Carcillo vietti vapaa-aikaansa. Pukukopissa meininki oli kuitenkin täysin erilainen, mitä se oli vapaa-ajalla.

– Rääkkääminen ei loppunut. Se oli jatkuvaa. He sanoivat, että ensi vuonna minä saan tehdä näin uusille tulokkaille. Muistan ajatelleeni, miksi haluaisin tuottaa kenellekään tällaista oloa.

Omat vanhemmatkaan eivät tietäneet totuutta

Carcillon Twitter-kirjoitukset herättivät median huomion, ja 33-vuotias ex-kiekkoilija pääsi kertomaan kokemuksistaan myös CBS:n haastattelussa. Se ei ollut helppoa, sillä niistä puhuminen nosti vanhat tuntemukset pintaan.

– Voin pahoin jo puhuessani näistä asioista ja käteni ovat hikiset sekä tärisevät hieman, mutta haluan vain ihmisten tietävän totuuden, Carcillo toteaa CBS:n haastattelussa.

Carcillo ei kertonut kokemastaan vääryydestä edes omille vanhemmilleen, sillä NHL-unelma siinsi kirkkaasti nuorukaisen silmissä. Hän oli valmis vaikenemaan kokemastaan kiusaamisesta ja hyväksikäytöstä, jotta unelma joskus toteutuisi. Totuus iski kipeästi vasten Carcillon äidin kasvoja.

– Nyt tiedän, että olen epäonnistunut suojelemaan sinua. Anteeksi, Carcillon äiti kirjoittaa tekstiviestissään.

– Äitini tekstiviesti mursi minut. Ei tällaisista asioista voinut kertoa vanhemmilleen, koska haluat NHL:ään. Et anna kiusaajien tai hyväksikäyttäjien pysäyttää sinua. Minä en antanut, Carcillo toteaa.

Nykyään OHL-joukkue Mississauga Steelheadsin kykyjenetsijänä toimiva Carcillo toteaa, että vastaavanlaisen kulttuurin lopettamiseksi on tehtävä kovasti töitä. Ensimmäinen askel kohti parempaa on hyvin yksinkertainen.

– Meidän on lopetettava simputus-termin käyttäminen, koska minusta se avaa oven sen hyväksymiselle. Hyväksikäyttö on aina hyväksikäyttö, Carcillo päättää.

Lue myös:

    Uusimmat