Kanadassa Brittiläiseen Kolumbiaan julistettu hätätila, armeija kutsuttu paikalle – video näyttää massiiviset tulva-alueet

Kanadassa Brittiläiseen Kolumbiaan on julistettu hätätila rajun myrskyn jälkeen. Myrsky on katkonut teitä ja rautatieyhteyksiä osavaltiossa.

Kanadan asevoimia on lähetetty auttamaan tuhansia jumissa olevia asukkaita, jotka ovat jääneet loukkuun sunnuntaiyön myrskyn jälkeen. Kuolonuhrien määrän odotetaan vielä nousevan.

Tällä hetkellä ainakin yhden ihmisten tiedetään kuolleen ja neljän olevan kadoksissa. Tulviin on jäänyt myös eläimiä, ja esimerkiksi viitisenkymmentä lehmää pelastettiin Abbotsfordista maatilalta. 

Alueelta on jo evakuoitu tuhansia ihmisiä suurten tulvien vuoksi. Vettä ropisi alueella kuukauden sademäärä yhdessä päivässä.

Sateiden aiheuttajaksi on kerrottu "vesihöyryjoen", joka tarkoittaa ilmassa olevaa pitkää kosteuden nauhaa, joka kuljettaa vettä trooppiselta alueelta napoja kohti.

Osavaltioon julistettu hätätila tuli voimaan eilen illalla kymmeneltä Suomen aikaa.

Kanada kertoi myös lähettävänsä puolustusvoimat avuksi alueelle, kertoo STT. Armeijan on määrä auttaa muun muassa evakuoinnissa.

"Kun lämmitämme ilmastoa, rankkasateet tulevat intensiivisemmiksi"

Brittiläisen Kolumbian pääministerin mukaan asetetut matkustusrajoitukset pitävät ihmiset poissa tulvivilta teiltä ja varmistavat, että välttämättömät tavarat "pääsevät niitä tarvitseville yhteisöille".

– Ei ole ihmistä, johon viime viikonlopun tapahtumat eivät ole vaikuttaneet tai ei vaikuttaisi tulevaisuudessa. Näiden tapahtumien toistuvuus lisääntyy ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen vuoksi, pääministeri John Horgan sanoi.

Horgan sanoi, että Brittiläisen Kolumbian on "tuotava tällä planeetalla elävät seitsemän miljardia muuta sielua ymmärtämään, että meidän on toimittava nyt suojellaksemme meitä tämän tyyppisiltä tapahtumilta, joita tapahtuu tulevaisuudessa”.

Brittiläisen Kolumbian yliopiston ilmakehätutkija Rachel White kertoo BBC:lle, että alueen massiivinen tuho voidaan linkittää ihmisen toimintaan.

– Kun lämmitämme ilmastoa, rankkasateet tulevat intensiivisemmiksi, White sanoi.

– Kun lämmitämme ilmakehää ja meriä, enemmän vettä haihtuu meristä. Näin vettä voi myös kulkeutua enemmän vuorille, hän jatkoi.

Lue myös:

    Uusimmat