Kampin autopommin yllyttäjä vapaaksi elinkautisesta

Helsingin hovioikeus päätti vapauttaa Kampin autopommi-jutussa yllytyksestä murhaan tuomitun miehen. Hän pääsee vapaaksi kesäkuussa 2015.

Kolme miestä sai elinkautiset vankeustuomiot murhasta, jonka yksi heistä teki palkkiota vastaan Helsingissä kesällä 2002.

Voimakas autopommi, joka oli asennettu 32-vuotiaan helsinkiläismiehen autoon, räjähti Pohjoisella Rautatiekadulla hotelli Helkan edustalla. Yli kolmen kilon dynamiittilataus laukaistiin leikkikalun kauko-ohjaimella, jollaista käytetään muun muassa radio-ohjattavissa autoissa.

Kaksi miehistä tuomittiin yllytyksestä murhaan. Toinen yllyttäjistä palkkasi autopommin räjäyttäjän, koska hän halusi hengiltä naisystävänsä entisen miehen. Yllytyksestä sai elinkautisen vankeustuomion myös välikätenä toiminut mies, joka järjesti murhan tilaajan ja tekijän yhteen.

Hovioikeus päätti nyt vapauttaa tämän ns. välikäden. Viime kesänä hovioikeus löi lukkoon pommin tilanneen miehen vapauttamisen lokakuussa 2015.

Salainen päätös

Tavan mukaan hovioikeus piti itse vapauttamispäätöksen salassa, mutta julkaisi tapauksesta julkisen selosteen.

Hovioikeus totesi välikäden olleen nyt vapautensa menettäneenä 12 vuotta.

- Hakijan vapauttamista puolsivat hänen vankila-aikaisen käytöksensä moitteettomuus sekä se, että hän oli ollut heinäkuusta 2010 lähtien sijoitettuna avolaitokseen ja käynyt toukokuusta 2010 lähtien saattamattomilla poistumisluvilla, hovi lausui.

- Vankilassa hakija on opiskellut merkonomiksi, ylioppilaaksi ja kauppatieteiden kandidaatiksi sekä työskennellyt myös vankilan ulkopuolella, mikä hovioikeuden arvion mukaan edistää hänen mahdollisuuksiaan työllistyä ja huolehtia toimeentulostaan. Vapauttamista puolsi myös se, että hänellä on laaja sosiaalinen tukiverkosto ja tiedossaan asunto.

Hovioikeuden mukaan vapauttamista vastaan puhui hakijan elinkautiseen vankeusrangaistukseen johtaneen teon laatu.

Kokonaisuutta harkitessaan hovioikeus päätyi siihen, että vanki voidaan päästää ehdonalaiseen kesäkuussa 2015.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja