Kampaajan virhe tuhosi Robynin elämän: ”En voi enää koskaan nauttia aurinkoisista päivistä ilman, että päädyn sairaalaan”

8:55
Hiustutkija Annikki Hagros-Koski kertoo, miten elintavat näkyvät hiuksissa.

Brittinainen sai hiusväristä hengenvaarallisen allergiakohtauksen. Sen johdosta hän on nyt yliherkkä monelle arkipäiviäiselle asialle, kuten auringonvalolle. 

The Sun -lehti uutisoi brittiläisen Robyn Cherryn, 29, kamalasta kokemuksesta. Robyn sai hiusväristä niin pahan allergisen reaktion, että hänen kasvonsa turposivat kaksinkertaisiksi. Allergiakohtaus oli hengenvaarallinen. 

Kampaaja oli tehnyt Robynille allergiatestin ennen hiusten värjäämistä, mutta ei noudattanut kaikkia ohjeita. Tämä johti karmiviin seurauksiin. 

– Tämä on ollut aivan kamalaa. Sen lisäksi, että meinasin kuolla, en voi enää koskaan nauttia aurinkoisista päivistä ilman, että päädyn sairaalaan.

Kipu alkoi heti kampaamosta lähtiessä

Vuonna 2010 Robyn oli säästänyt rahaa hiusten värjäämistä varten. Hän asuu Cheltenhamin kaupungissa Lounais-Englannissa ja meni paikalliseen kampaamoon värjäyttämään tukkansa ruskeaksi.

– Värjäsin silloin hiuksiani itse. Yleensä vaalensin hiukseni blondiksi kahden kuukauden välein kotona. Tein aina allergiatestin ja odotin vaaditun 48 tuntia, Robyn kertoo. 

– Useiden vuosien jälkeen päätin kuitenkin palauttaa luonnollisen värini ja värjäyttää hiukseni ruskeaksi.

Kampaaja teki Robynille allergiatestin, mutta ei odottanut 48 tuntia ennen värjäämistä.

– Kampaamo teki minulle allergiatestin, enkä saanut silloin mitään reaktiota. Jo seuraavana päivänä kampaaja pyysi minua tulemaan värjäykseen.

Vain muutama minuutti kampaamosta lähtemisen jälkeen Robynin päänahka alkoi kutista. Robyn ei huomioinut kipua, koska ajatteli sen vain kuuluvan asiaan.

Seuraavana päivänä hän heräsi kasvot turvonneina kaksinkertaisiksi.

– Pääni näytti aivan tomaatilta, ja olin todella peloissani. Kipu oli sietämätöntä. Päätäni poltti, ja minusta tuntui siltä kuin se räjähtäisi.

Jos julkaisu ei näy, katso se täältä

– Menimme terveyskeskukseen, mutta meitä neuvottiin siirtymään välittömästi sairaalaan. Äitini oli todella huolissaan, koska kasvoni vain jatkoivat turpoamista.

"Pyörryin kivusta"

Robyn ja hänen äitinsä Judy kiiruhtivat sairaalaan. Robynin hengitystiehyet alkoivat turvota umpeen, ja hänen oli vaikea hengittää. Robyn vietiin suoraan ensiapuun.

– Tunsin, kuinka kasvoni turposivat entisestään ja silmäni muurautuivat kiinni. Olin täysin sokea, se oli aivan kamalaa, Robyn muistelee.

– Kuulin, kuinka lääkärit kertoivat hiusteni tippuvan tukkoina pois, ja päänahkani oli täynnä "räjähtäviä" rakkuloita. Pyörryin kivusta joka toinen minuutti ja olin aivan hysteerinen.

Lääkärit antoivat Robynille adrenaliinia ja steroideja.

–  He kertoivat minulle, että se oli hirvein allerginen reaktio, jonka he olivat koskaan nähneet. Jos olisin odottanut vielä tunninkin, olisin kuollut, Robyn kertoo. 

– Olin aivan kauhuissani ja rukoilin, että he auttaisivat minua.

Vahvat antihistamiinit koko loppuelämäksi 

Olemme aiemmin kertoneet Shannonista, jonka hirvittävä allergiakohtaus johtui hiusvärissä käytetystä kemikaalista nimeltään parafenyleenidiamiini (PPD). Robyn oli saanut reaktion samasta aineesta. 

Kesti 16 tuntia, että hän pystyi jälleen hengittämään normaalisti. Robyniä pidettiin sairaalassa yli 20 tuntia.

Kuitenkin vain kuusi tuntia kotiinpaluunsa jälkeen Robyn ei pystynyt taaskaan hengittämään. Hänet kiidätettiin takaisin sairaalaan.

– Sain jälleen lääkkeitä allergiseen reaktioon. Sen jälkeen olen rampannut sairaalassa jatkuvasti, Robyn kertoo.  

– Ymmärsin myös, että syy sille, miksen koskaan aikaisemmin ollut saanut reaktiota, oli se, että vaalennusaineessa ei ole PPD:tä.

Allergisen reaktion takia Robynistä tuli todella herkkä esimerkiksi useimmille ruoille, mausteille, pähkinöille sekä vaatteille.

– En voinut enää syödä ravintoloissa, pukea kivoja vaatteita tai mennä ystävien kanssa ulos muutamalle drinkille. Elämästäni tuli täyttä helvettiä.

PPD sai Robynin elimistön shokkitilaan. Sen takia hän ei voi enää nauttia jokapäiväisistä asioista, kuten aurinkoisista päivistä.

– Sen jälkeen kaikki on vain pahentunut. Joka kerta, kun menin aurinkoon, ihoni täyttyi rakkuloista. Minun täytyi piilottaa vartaloni. Se oli kamalaa.

Vahvat antihistamiinit koko loppuelämäksi 

Toukokuussa 2011 lääkärit diagnosoivat Robynilla monimuotoisen valoihottuman sekä valoekseeman allergiareaktion jälkiseurauksina. Tämä tarkoitti, että Robyn oli todella herkkä auringonvalolle.

Robyn joutui luopumaan unelmatyöstään hevosten kanssa. Hän on aina rakastanut ratsastamista ja ulkoilua, mutta nyt hänen täytyi viettää aikansa lähinnä sisätiloissa. 

– Minun oli pakko pysytellä sisätiloissa, jos ulkona paistoi aurinko. Seuraavat kolme vuotta olin täysin erakko. Masennuin syvästi ja kärsin ahdistuskohtauksista.

Vielä tänä päivänä Robyn on yhä herkkä auringonvalolle.

– Joudun käyttämään erittäin vahvoja antihistamiineja ja steroideja lopunelämäni. En voi enää koskaan mennä kesäisin rannalle tai puutarhaan.

– Se, että menin kampaajalle, oli huonoin päätös, jonka olen koskaan tehnyt. Valitettavasti en voi koskaan perua sitä.

Lähde:  The Sun​​​​​​, Terveyskirjasto

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja