Kamerat paljastavat näiden suurten petolintujen salat: Alman munat kuorituvat pian, Vienon puoliso katosi tielle tietymättömille äitienpäivänä

Pesille asennetut kamerat tuovat uutta tietoa sääksen elämästä.

Puut huojuvat tuulessa, mutta sääksiemo hautoo pesässään tarkkaavaisesti ympäristöään tutkien. Kolmea munaa hautovalla, Almaksi ristityllä sääksiemolla koittaa pian kiireiset ajat, sillä poikaset kuoriutuvat lähipäivinä.

Alman ja sen puolison Ossin perhe-elämän lisäksi tänä vuonna on voinut seurata sääksien elämää kahdella muullakin pohjoissatakuntalaisella pesällä. Kamerat ovat osa Luonnontieteellisen keskusmuseon (Luomus) hanketta.

Vaikka kamerat ovat osa ympäristövalistusta, tuovat ne myös uutta tietoa sääksistä. Niiden avulla on saatu selville esimerkiksi se, mitä kaloja sääksi pesälleen ravinnoksi kantaa. Kameroiden avulla voidaan seurata myös muita pesän tapahtumia.

Tunkeilevia vieraita

Etenkin keväällä ennen munintaa ja haudonnan aikana pesällä käy muita sääksiä tunkeilemassa.

– Tiedossa on esimerkiksi yksi koiras, joka on käynyt kolmelle kamerapesällä, vaikka sillä on oma pesä ja oma puoliso. Ilmeisesti joillekin koiraille tämä on tyypillistä toimintaa, kamerahanketta vetävä rengastustoimiston johtaja Jari Valkama sanoo.

Sääkset Alma ja Ossi ovat jo suurelle yleisölle jo tuttuja, sillä niiden elämää seurataan kameroiden avulla jo kolmatta vuotta peräjälkeen. Uutuutena tämän pesän tapahtumia voi nyt seurata kahdesta kuvakulmasta, sivusta tai yläviistosta.

Almaa ei ole rengastettu, joten sen ikää tai syntymäpaikkaa ei tiedetä. Ossilla sen sijaan on jalassaan rengas, jonka perusteella tiedetään, että se on syntynyt Sastamalan Karkussa vuonna 2009.

Kuoliko Vienon puoliso?

Toisella pesällä Konnevedeltä kotoisin olevan Vieno-naaras muni pesään myös kolme munaa. Pesintä kuitenkin meni mönkään, kun Sulo-koiras katosi yllättäen äitienpäivän tienoilla eikä koskaan enää palannut takaisin. 

Valkama kertoo, että Vienolle ilmestyi pian uusi puoliso, jonka kanssa pesintä voi onnistua ensi vuonna.

– Tällä pesällä sääksiä näkyy nyt enää harvemmin, kun pesintävirettä ei enää ole.

Kolmannen kamerapesän asukkaat ovat Helmi ja Ahti.

– Pariskunta on ollut yhdessä vasta parisen viikkoa, ja voi olla, että vielä tänä vuonna niiden pesään ei munia ilmesty. Almaan ja Ossiin verrattuna ne vaikuttavat kokemattomilta ja saattavatkin olla vielä pesintää ajatellen liian nuoria.

Tällä hetkellä Suomessa pesii noin tuhat sääksiparia, joista arviolta puolet asustaa ihmisen rakentamissa tekopesissä.  

Sääksien elämään pääset seuraamaan täältä.

Lue myös:

    Uusimmat