Mainos

Kalliit vuokrat sulkevat Helsingin keskustan yrityksiä: "Persoonallisuus häviää, jäljelle jäävät massamyymälät"

1:57

Hyvän taloustilanteen vuoksi kohonneet vuokrat ja markkinoiden siirtyminen nettiin ajavat ahtaalle kaupunkien keskustojen yrityksiä. Moni myymälä onkin joutunut laittamaan lapun luukulle. 

Yksi Helsingin keskustan maamerkeistä katoaa, kun Forumissa vuodesta 1952 saakka takkeja myynyt Ajatar sulkee ovensa. Toimitusjohtaja Sari Ihatsun mukaan suurin syy ovat kariutuneet vuokraneuvottelut. 

– Vuokra oli liian kova, meillä ei ollut mitään mahdollisuutta jatkaa tässä. Myös vähittäiskaupan rakennemuutos sekä ilmastonmuutos ovat vaikuttaneet takkien kysyntään. 

Liikehuoneistojen kohonneita vuokria selittää hyvä talouskasvu. KTI Kiinteistötiedon toimitusjohtaja Hanna Kalevan mukaan kovimmat vuokrankorotukset kohdistuvat kaupunkien keskustoihin sekä suurimpiin kaupan keskittymiin, kuten kauppakeskuksiin.

– Yhden kauppakeskuksen sisällä vuokra voi olla moninkertainen verrattuna toiseen. Esimerkiksi jalankulkuvirrat, kaupan koko ja toimiala vaikuttavat, jokainen liiketila on yksilö vuokranmäärityksessä.

Tarjonnan monimuotoisuus häviämässä

My o My -myymälän toimitusjohtaja Pauliina Louhiluoto muistuttaa, että vuokran lisäksi kiinteistönomistajien tulisi huomioida yleinen markkinatilanne. 

– Vähittäiskaupan murrosta ja kaupan siirtymistä nettiin ei ole huomioitu. 

– Omistustaho siirtyy yhä useammin ulkomaille kiinteistösijoitusyrityksille, joilla on kovat tuottovaatimukset kiinteistöiltä ja se on ainoa kriteeri, Ihatsu huomauttaa.  

Useat myymälät ovatkin joutuneet viime aikoina laittamaan lapun luukulle. My o My porskuttaa edelleen, mutta omistaja on huolissaan alan tulevaisuudesta.

– Yksilöllisemmät ja persoonallisemmat myymälät häviää ja jäljelle jää massamyymälät, jotka voivat ottaa vuokran markkinointibudjetista. Sitä minä en pysty yrittäjänä tekemään, Louhiluoto toteaa. 


Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja