Kalle Palander palaa juurilleen televisiossa – "Ei tarvinnut hetkeäkään miettiä"

Alppihiihtokommentaattori Kalle Palander on Penkinlämmittäjät-ohjelman uusi vakiopanelisti. Palanderin lisäksi remmiin hyppää F1-varikoilta tuttu urheilutoimittaja Mervi Kallio.

Ajankohtaiset urheilu-uutiset ja -ilmiöt omalla, vähintäänkin kyseenalaisella tavallaan käsittelevä Penkinlämmittäjät palaa huhtikuussa Maikkarille. Toisella tuotantokaudella nähdään kaksi uutta vakiopanelistia, joista toinen on pujottelun maailmanmestari ja Ylen alppihiihtokommentaattorina tunnettu Kalle Palander.

Palander sanoi keväällä MTV Uutisille Olet mitä syöt -ohjelman yhteydessä antamassaan haastattelussa aikovansa keskittyä jatkossa tv-töidensä osalta kommentaattorin tehtäviin. Penkinlämmittäjien kutsua mies ei kuitenkaan voinut vastustaa.

– Se on vähän eri juttu, Viron tiluksiltaan puhelimitse tavoitettu Palander naurahtaa.

Hän muistuttaa, että ohjelmassa on mukana paljon samaa väkeä kuin aikoinaan Ylellä nähdyssä Villi kortti -ohjelmassa, jota myös hän itse oli tekemässä monen tuotantokauden verran. Palander näkee ohjelmissa paljon samaa ja kertoo seuranneensa Penkinlämmittäjien ensimmäistä kautta tarkasti.

– Katsoin sitä toki erittäin kriittisin silmin, kun en itse ollut mukana. Oli hauska ohjelma, eikä tarvinnut miettiä hetkeäkään, kun soitettiin, että nyt olisi paikka vapaana uudelle kaudelle. Ihan fiiliksissä olen lähdössä mukaan, hän kertoo.

Virossa on otettu käyttöön äärimmäisen tiukat koronarajoitukset. Palander sanoo, että hänen tv-töihinsä tilanne ei vaikuta ratkaisevalla tavalla, sillä hän työluvan ansiosta hän pääsee matkustamaan Suomeen.

– Olen sairastanut koronan jo lokakuun loppupuolella, joten meikäläiseen se ei ihan hirveästi vaikuta, vaikka täällä kaikkialla muualla kylläkin. Maailmancupeja on vielä pari viikonloppua ja sitten loppuu alppihiihtohommat. Seuraava duuni onkin tv:n parissa Penkinlämmittäjät. 

Palanderille uusi ohjelma tarkoittaa tietyllä tapaa paluuta juurille. Ohjelma on luontevaa jatkumoa myös Ylen Urheilustudiossa nähdylle kisailulle ja hassuttelulle maastohiihtokommentaattori Sami Jauhojärven kanssa. Palander kertoo, että miesten välisiä kisailuja on toivottu paljon ja niitä on ollut mukavaa tehdä.

Penkinlämmittäjissä Palander odottaa paineellisempaa tekemistä, kun paikalla on mahdollisesti liveyleisöä ja tehtävissä joutuu poistumaan oman asiantuntemuksensa alueelta. Tätä hän on tosin harjoitellut myös Jauhojärven kanssa. Pahemman kerran epämukavuusalueelleen ja paineen alle Palander kertoo joutuneensa, kun kaksikko kisasi avantouinnissa.

– Minäkin olen käynyt avannossa, mutta en voi sietää sitä. En voi ymmärtää, miksi pitää itseään piinata semmoisella paskalla, hän täräyttää suorasukaiseen tyyliinsä.

– Se oli oikeasti aikamoinen kokemus, kun ei ollut koronasta johtuen saunoja tai mitään. Kun kuvataan, se ei mene ihan niin, että otat vaatteet pois, menet avantoon ja lähdet uimaan, laitat vaatteet päältä ja poistut paikalta. Siellä oltiin 1,5 tuntia. Vaikka se oli tosi hyvin suunniteltu, oli se selvästi tiukin juttu, hän havainnollistaa.

Jos alppihiihto jätetään pois laskuista, kertoo Palander seuraavansa mieluiten formuloita ja tennistä. Etenkin formulat ovat lähellä sydäntä, ja varsin lähelle formulamaailmaa Palander pääsi muutettuaan Monacoon 1990-luvun lopussa, jolloin maailmanmestari Keke Rosberg ryhtyi hänen managerikseen.

– Se ei kuitenkaan ole pääpointti, miksi seuraa formuloita. Kun Keke voitti maailmanmestaruuden, ei Suomessa vielä hirveästi seurattu formuloita. Isäni seurasi ja se oli meillä juttu, kun olin pikkupoika, pohjustaa Palander ja muistelee seuranneen lajia innokkaasti, kun Mika Häkkinen nousi ajamaan F1-sarjaa, voitti mestaruutensa ja kamppaili Michael Schuhmacheria vastaan.

– Mutta sitten kun tuo Hamilton rupesi dominoimaan, mulla meni mielenkiinto. Tärkeintä ja olennaisinta olisi, ettei se voittaisi mestaruuksia enää yhtään, hän linjaa.

Lapsuuden suurimmaksi penkkiurheiluhetkekseen Palander ei kuitenkaan nosta Rosbergin maailmanmestaruutta, sillä hän oli tuolloin vasta 5-vuotias, eikä muista sitä kunnolla. Calgaryn talviolympialaiset 1988 sen sijaan ovat hyvin muistissa.

– Ne olivat käännekohta mun elämässäni. Silloin päätin, että haluan maailman parhaaksi urheilijaksi. Matti Nykäsen kolme kultamitalia – niin kuin varmaan aika monelle mun ikäluokan ihmiselle ja urheilijalle – olivat tärkeässä asemassa. Kyllähän Matti oli minulle saatanan iso sankari, hän toteaa.

Nykänen innoitti monet nuoret mäkihypyn pariin, mutta Palanderin kohdalla näin ei kuitenkaan käynyt.

– Ehkä se johtuu siitä, että kun olen Torniosta kotoisin, eikä siellä harrastettu mäkihyppyä. Minulla oli kuitenkin jo silloin laskettelu ja alppihiihdossa kilpaileminen mukana kuvioissa, hän pohtii.

– Mäserin valkoinen poolopaita oli kuitenkin kopioituna Matilta. Muistan, kun ensimmäistä kertaa sellaisen sain.

Palander kertoi viime vuonna ennen Olet mitä syöt -ohjelman kuvauksia, että hänen fyysinen kuntonsa oli heikentynyt muutaman viime vuoden aikana ja se näkyi perheen Virossa sijaitsevan maatilan askareissa. Kun ohjelmasta on kulunut jo tovi, tunnustaa entinen huippu-urheilija, ettei treenaaminen ole vieläkään tullut säännölliseksi osaksi hänen arkeaan, vaikka kalenteriin mahtuu toisinaan padelia, tennistä ja golfia.

– Niitäkin aivan liian vähän! Kyllä se meikäläisen treenaaminen hakee edelleen sitä aloitusta. Piti aloittaa tammikuussa, mutta ei kiinnostanut.

Penkinlämmittäjien uusi kausi alkaa mtv-palvelussa ja MTV3-kanavalla torstaina 22. huhtikuuta kello 21!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja