Kaljuuntuminen sydänsairauden ensimmäinen merkki?

Hiustenlähtö voi olla ensimmäinen näkyvä merkki sydänsairaudesta – mutta vain, jos hiukset lähtevät päälaelta. Lue, mitä The Independent kirjoitti asiasta verkkosivuillaan.

Hiustenlähtö voi olla merkki jopa 70 prosenttia korkeammasta sydänsairausriskistä. Tähän tulokseen päädyttiin vertailemalla keskenään kuutta Yhdysvalloissa, Tanskassa ja Kroatiassa tehtyä kartoitusta.

Selvityksessä pääteltiin, että mitä nuorempi mies on kaljuuntuessaan ja mitä enemmän hän kaljuuntuu, sitä suurempi sydänsairauden riski on.

Mikä tahansa kaljuuntuminen ei kuitenkaan tarkoita sydänsairautta, vaan hiusten pitää lähteä nimenomaan päälaelta. Hiusrajasta kaljuuntuvilla sydänsairauden riski on lähes olematon.

Näkyvän vihjeen ansiosta riskiryhmään kuuluvat ihmiset voivat muuttaa elintapojaan ja lääkärit tehdä testejä, joista saatavan tiedon avulla sairauden etenemistä sydänkohtaukseksi asti voidaan ehkäistä.

Tulokset vielä osin epäselviä

Sydänjärjestö The British Heart Foundation rauhoitteli kaljuuntuvia miehiä The Independentin haastattelussa.

– Minkäänlaisesta yhteydestä varmistumiseksi (kaljuuden ja sydänsairauksien välillä) tarvitaan enemmän tutkimusta. Sillä välin on tärkeämpää kiinnittää huomiota vyötärön ympärykseen kuin hiusrajaan.

Tokion yliopiston tutkijat olivat toista mieltä.

– Sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijät tulisi arvioida huolellisesti miehillä, jotka ovat kaljuja päälaelta. Heitä pitäisi luultavasti rohkaista parantamaan elintapojaan sydänsairauden välttämiseksi.

On vielä epäselvää, mikä aiheuttaa yhteyden kaljuuntumisen ja sydänsairauden välillä. Tutkijat kuitenkin uskovat, että kaljuuntuminen voi olla merkki alkavasta diabeteksesta, kroonisesta tulehduksesta tai testosteroniherkkyydestä, jotka ovat kaikki sydänsairauden riskitekijöitä.

Yhteyttä tukee se, että hiustenlähtöön käytetty lääke minoxidil kehitettiin alun perin sydänsairauksien riskiä lisäävän korkean verenpaineen hoitoon – minoxidilin uskotaan parantavan verenkiertoa ja helpottavan ravinteiden ja hapen pääsyä hiustuppiin laajentamalla päänahan pieniä verisuonia.

Lähde: Independent.co.uk

Kuva: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja