Kaliforniakin alkaa varastoida aborttitabletteja: "Vastaveto äärimmäiseen aborttilääkekieltoon"

Kentuckyn viimeinen aborttiklinikka 8:30
Kirjeenvaihtajamme seurasi aborttiklinikan tapahtumia Kentuckyssa, jossa jotkut pelkäävät jo sanoa sanaa "abortti" puhelimessa.

Kalifornia on alkanut varastoida aborttitabletteja, kertoo osavaltion demokraattikuvernööri Gavin Newsom. Kalifornia seuraa ratkaisullaan liberaaleja osavaltioita Massachusettsia ja Washingtonia.

Kyseessä on vastaveto Texasin osavaltion liittovaltion tuomarin Matthew Kacsmarykin viime viikon päätökselle perua yleisesti käytetyn aborttilääke mifepristonin myyntilupa. Yhdysvaltojen oikeusministeriö on valittanut päätöksestä.

Newsom kertoi, että Kalifornian osavaltio on hankkinut yli kaksi miljoonaa misoprostoli-tablettiannosta. Misoprostolia käytetään yleensä mifepristonin kanssa yhdessä, mutta sitä voidaan myös käyttää yksinään turvalliseen ja tehokkaaseen raskaudenkeskeytykseen.

– Tämä on vastaveto tähän äärimmäiseen aborttilääkekieltoon. Osavaltiomme on hankkinut varastoon vaihtoehtoista aborttilääkettä. Näin voimme varmistaa, että kalifornialaiset saavat jatkossakin turvallisia lisääntymisterveyspalveluita, Newsom sanoi.

Kalifornia on Yhdysvaltojen väkirikkain osavaltio.

– Emme anna periksi näille ääriaineksille, jotka yrittävät kieltää nämä kriittiset aborttipalvelut. Lääkkeellinen raskaudenkeskeytys on edelleen laillista Kaliforniassa, Newsom lisäsi.

Massachusettsilla tabletteja vuodeksi, Washingtonilla kolmen vuoden varasto

Demokraattikuvernööri Maura Healey sanoi maanantaina, että myös Massachusettsin osavaltio on alkanut varastoida mifepristoni-pillereitä ja sillä on jo olemassa niitä vuoden käyttötarvetta varten.

– Emme aio antaa yhden vanhoillisen texasilaistuomarin kääntää kelloa taaksepäin tämän lääkkeen kohdalla ja rajoittaa ihmisten pääsyä hoitoon osavaltiossamme, Healey sanoi.

Viime viikolla Washingtonin demokraattikuvernööri Jay Inslee ilmoitti, että osavaltio oli hankkinut jo kolmen vuoden tarpeiksi mifepristoni-pillereitä.

Lue myös:

    Uusimmat