Florida aikoo kieltää abortit kuudennen raskausviikon jälkeen – Valkoinen talo kutsuu uutta lakia vaaralliseksi

Kentuckyn viimeinen aborttiklinikka 8:30
Kirjeenvaihtajamme Laura Pylvänäinen seurasi aborttiklinikan tapahtumia Kentuckyssa, jossa jotkut pelkäävät jo sanoa sanaa "abortti" puhelimessa.

Yhdysvaltain korkein oikeus on päättänyt tänään perjantaina taata kiistellyn aborttipillerin saatavuuden maassa väliaikaisesti. Korkein oikeus pani päätöksellään jäähylle alempien oikeusasteiden päätökset, joilla lääkkeen saatavuutta ja myyntiä on rajoitettu osissa Yhdysvaltoja.

Alempien oikeusasteiden päätökset asiasta ovat tauolla ensi keskiviikkoon asti, jotta kiistan osapuolilla on aikaa esittää perustelunsa. Republikaanit ovat ajaneet Yhdysvalloissa aborttipillerien valtakunnallista kieltoa.

Valkoinen talo tuomitsi Floridan uuden aborttilain

Yhdysvalloissa Valkoinen talo on tuominnut jyrkästi Floridan uuden aborttilain, joka on lähetetty osavaltion republikaanikuvernööri Ron DeSantisin allekirjoitettavaksi. Laki kieltäisi lähes kaikki abortit kuudennen raskausviikon jälkeen.

Valkoinen talo luonnehtii uutta lakia äärimmäiseksi ja vaaralliseksi. Valkoisen talon lehdistösihteeri Karine Jean-Pierren mukaan laki rikkoo räikeästi perusoikeuksia.

Floridan uuden lakiesityksen ohella republikaanien ajama valtakunnallinen aborttipillerien kielto puhuttaa Yhdysvalloissa. Maan oikeusministeriö on viemässä kiellon korkeimman oikeuden käsiteltäväksi.

Presidentti Joe Bidenin hallinto ilmoitti asiasta vain tunteja sen jälkeen, kun valitustuomioistuin oli yhtäältä torjunut lääkinnällisissä aborteissa käytetyn mifepristoni-aineen täyskiellon mutta toisaalta rajoittanut sen saatavuutta ensimmäiseen seitsemään raskausviikkoon. Aiemmin lääkehoito oli saatavilla 10. raskausviikkoon asti.

– Uskomme lain olevan puolellamme, ja että voitamme, sanoi lehdistösihteeri Jean-Pierre toimittajille Bidenin Irlannin-matkan yhteydessä.

Valitustuomioistuimen päätös koski Texasin osavaltion liittovaltion tuomari Matthew Kacsmarykin viime viikolla tekemää päätöstä perua mifepristonin myyntilupa. Yhdysvaltojen oikeusministeriö valitti päätöksestä.

Mifepristoni käytössä yli puolessa USA:n aborteista

Kyseessä on merkittävin aborttioikeuksista käytävä oikeustaistelu Yhdysvalloissa sen jälkeen, kun konservatiivienemmistöinen korkein oikeus viime kesänä kumosi aborttioikeuden liittovaltion tasolla turvanneen Roe vastaan Wade -päätöksen vuodelta 1973.

Korkeimman oikeuden päätöksen jälkeen aborttilainsäädäntö palasi kokonaan osavaltioiden päätettäväksi, minkä seurauksena toistakymmentä republikaanien johtamaa osavaltiota on rajoittanut abortteja ankarasti.

Kiistakapulana olevaa mifepristoni-ainetta käytetään yli puolessa lääkkeellisistä raskaudenkeskeytyksistä Yhdysvalloissa osana kahden lääkeaineen kuuria. Aborttia vastustavat konservatiivit yrittävät saada perutuksi liittovaltion elintarvike- ja lääkevirasto FDA:n lääkkeelle vuonna 2000 antaman myyntiluvan.

Konservatiivien mukaan mifepristoni on aiheuttanut tuhansia kielteisiä terveysvaikutuksia tytöille ja naisille, mutta FDA:n asiantuntijoiden ja lääkevalmistajan mukaan lääkeaine on osoitettu erittäin turvalliseksi vuosikymmenten käytössä.

Bidenin hallinnon ja lääketeollisuuden edustajien mukaan kielto vaarantaisi koko yhdysvaltalaisen lääkkeiden hyväksyntäprosessin.

– Jos tämän päätöksen annetaan jäädä voimaan, mikään lääke – alkaen kemoterapialääkkeistä aina astmalääkkeisiin, verenpainelääkkeisiin ja insuliiniin – ei ole turvassa tällaisilta hyökkäyksiltä, sanoi varapresidentti Kamala Harris.

Juttua päivitetty 14.4.2023 kello 23.33 tiedolla siitä, että Yhdysvaltain korkein oikeus päätti taata kiistellyn aborttipillerin saatavuuden maassa väliaikaisesti.

Lue myös:

    Uusimmat