Aborttivastainen Texas asettui poikkiteloin Bidenin hallinnon abortintekijöitä suojelevan päätöksen kanssa – vie asian oikeuteen

Lähes puolet Yhdysvaltain osavaltioista on joko kieltänyt, kieltämässä tai voimakkaasti rajoittanut aborttioikeutta korkeimman oikeuden päätöksen jälkeen.

TexTexasin oikeusministeri Ken Paxton haastaa oikeusteitse Yhdysvaltain sosiaali- ja terveysministeriön päätöksen.

Ministeriö totesi aiemmin liittovaltion lain suojelevan niitä terveysalan palveluntarjoajia, jotka tekevät abortin äidille tämän henkeä tai terveyttä uhkaavissa tilanteissa.

Yhdysvaltain korkein oikeus totesi päätöksessään viime kuussa, että osavaltiot voivat itse päättää sallivatko ne abortin.

Lähes puolet Yhdysvaltain osavaltioista on joko kieltänyt, kieltämässä tai voimakkaasti rajoittanut aborttioikeutta päätöksen jälkeen.

Texas on kieltänyt abortin lähes kaikissa tilanteissa.

Paxton sanoi lausunnossaan, että Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin hallinto yrittäisi tehdä jokaisesta päivystysosastosta aborttiklinikan. Valkoisen talon lehdistösihteeri Karine Jean-Pierre taas näkee Paxtonin olevan esimerkki äärimmäisestä ja radikaalista republikaanista.

– On kammottavaa, että tämä virkamies käyttäisi oikeusteitä, jotta naiset eivät saisi päivystyksissä hengenpelastavaa hoitoa, joka on Yhdysvaltain lain suojaama oikeus, Jean-Pierre sanoi.

Naisten oikeudet ja aborttioikeus nousivat jälleen voimalla tapetille viimekuisen korkeimman oikeuden päätöksen jälkeen. Aborttioikeuden kumoamista on vastustettu ympäri maata.

Yhdysvalloissa aborttioikeus oli liittovaltion tasolla perustunut vuosikymmeniä korkeimman oikeuden vuoden 1973 Roe vastaan Wade -päätökseen. Vuoden 1992 Planned Parenthood vastaan Casey -päätös puolestaan takasi naiselle oikeuden aborttiin vielä raskausviikolla 22–24.

Kentuckyn osavaltion viimeinen aborttiklinikka sulki ovensa, nyt puhuu sen suomalaistaustainen johtaja 2:24
Katso myös: Kentuckyn osavaltion viimeinen aborttiklinikka sulki ovensa, nyt puhuu sen suomalaistaustainen johtaja

Juttua muokattu 15.7.2022 kello 16.25: Ken Paxton on Texasin oikeusministeri, ei yleinen syyttäjä. Lisäksi muutettu tekstin muotoilua terveydenhoitoalan työntekijöistä palveluntarjoajiksi ja tarkennettu ensiapuasema päivystysosastoksi.

Lue myös:

    Uusimmat