Kalastuslaki uudistuu - yhdellä luvalla kalaan koko maassa

Uusi kalastuslaki selkeyttää lupajärjestelmää ja pyrkii parantamaan uhanalaisten kalalajien tilaa. Jatkossa yhdellä 35 euron hintaisella kalastusluvalla saa kalastaa koko maassa, yhdellä vieheellä kerrallaan. Maksun joutuvat maksamaan kaikki yli 18-vuotiaat, myös eläkeläiset. Maa- ja metsätalousministeriö julkisti tänään esityksensä uudeksi kalastuslaiksi.

- Pyritään saamaan mahdollisimman selkeä ja yksinkertainen järjestelmä aikaiseksi. Tällä myös tavoitellaan sitä, että kalastusmaksut olisivat mahdollisimman alhaisia, perustelee kalastuslain valmistelua johtanut kalastusneuvos Eija Kirjavainen maa- ja metsätalousministeriöstä.

- Käyn kalassa monella paikkakunnalla. Entisen säädöksen mukaan olen joutunut ostamaan monia lupia ja nyt pääsisin yhdellä luvalla, että kyllä systeemi siinä mielessä helpottuu. Tosin kun käyn uistelemassa usean vavan kanssa, joudun edelleen ostamaan paljon aluekohtaisia lupia, miettii uistelua harrastava Jussi Väänänen.

Eläkeläisetkin joutuvat jatkossa maksamaan kalastusluvan.

- Varmaan eläkeläisten osalta voidaan kokea, ettei se ole oikeudenmukaista, mutta ministeriöön on tullut paljon erilaisilta ryhmiltä ehdotuksia, että miksei meillä ole näitä alennuksia. Tässä on lähdetty siitä, että maksu on mahdollisimman alhainen ja kaikille sama, toteaa Kirjavainen.

Uusia keinoja kalakantojen suojeluun

Lakiesityksellä pyritään myös suojelemaan kalakantoja ja estämään liikakalastusta.

- Saamme enemmän tietoa uhanalaisista kalakannoista ja käytämme tätä tietoa kalastuksen sääntelyyn. Tämä laki antaa uusia keinoja kalastuksen sääntelyn järjestämiseen, kertoo Eija Kirjavainen.

Uusia keinoja ovat esimerkiksi lohikalojen rasvaevän leikkaus ja siihen liittyvä kalojen vapauttamisvelvollisuus. Saaliin myynti kielletään muilta kuin ammattikalastajilta ja pyydysten määrää rajoitetaan.

Kalojen alamitoista säädetään myöhemmin asetuksella ja silloin pohditaan esimerkiksi alamitan asettamista kuhalle.

- Asetusten valmistelu aloitetaan heti, kun laki saadaan eduskuntaan. Kuha varmasti nousee keskusteluun, arvelee Kirjavainen.

Törkeä kalastusrikos pohdintaan

Luonnonsujeluliiton mielestä lakipykälät ovat liian ympäripyöreitä eivätkä suojele riittävästi uhanalaisia kalalajeja.

- Ne olisi pitänyt ehdottomasti kirjoittaa niin, että silloin kun kala on äärimmäisen tai erittäin uhanalainen, niin silloin se on rauhoitettava. Nyt pykälät eivät ole riittävän velvoittavia, arvostelee johtava asiantuntija Ilpo Kuronen Suomen luonnonsuojeluliitosta.

Luonnonsuojeluliiton mielestä kalastuslakiin pitäisi myös saada törkeä kalastusrikos.

- On toivottu, että olisi törkeä kalastusrikos, johon voisi syyllistyä uhanalaisen kalan pyytäjä. Joudumme yhdessä oikeusministeriön kanssa pohtimaan, miten tämän asian kanssa edetään, muotoilee Eija Kirjavainen.

Lakiesitys lähtee seuraavaksi lausuntokierrokselle. Eduskuntaan se yritetään saada keväällä ja voimaan vuonna 2015.

 

Lue myös:

    Uusimmat